Se înființează o nouă activitate pe lângă și pentru uzul ANRM: perfecționare profesională și transfer de tehnologie, cu cotizații de la concesionari

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Se înființează o nouă activitate pe lângă și pentru uzul ANRM: perfecționare profesională și transfer de tehnologie, cu cotizații de la concesionari

Titularii licențelor de concesiune au obligația legală de a cotiza anual în pușculița Agenției Naționale pentru Resurse Minerale – ANRM pentru transfer de tehnologie și perfecționare profesională. Sumele diferă, de la caz la caz, fiind de ordinul miilor de euro, susțin surse autorizate.

petrol-300x224

An de an, Agenția își asigură astfel banii, legal, pentru: achiziţia de echipamente şi servicii necesare desfăşurării activităţii proprii; participarea la programele de pregătire profesională în domeniile de specialitate (geologie, geofizică, minerit), mediu, legislaţie, negocieri etc.; transfer de know-how, precum și schimb de experienţă şi participare la evenimente organizate de către firme specializate, organisme şi organizaţii internaţionale, în scopul promovării imaginii externe a României în domeniul mineritului.

În acest fel, reprezentanți ai instituției au avut posibilitatea să călătorească, în urmă cu 4 ani, la Las Vegas și în Rio de Janeiro, beneficiind de sponsorizarea companiei Roșia Montană Gold Corporation(RMGC) sub pretextul participării la o expoziție minieră, potrivit unei investigații realizate de riseproject.ro. Cu legea de partea lor, șefii Agenției și-au văzut liniștiți de treabă, veniturile aferente transferului de tehnologie și perfecționării profesionale fiind reglementate prin licența de concesiune.

Mai nou, pentru că se avansează cu noua Lege a minelor, conducerea ANRM s-a gandit să –și asigure respectivele venituri, promovând o hotărâre de guvern privind înfiinţarea pe lângă Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a unei activităţi finanţate integral din venituri proprii pentru transferul de tehnologie şi perfecţionare profesională, în condiţiile legii. Potrivit acesteia, veniturile vor fi asigurate tot din sumele anuale prevăzute în licenţele de concesiune, care vor fi virate însă într-un cont separat al autorităţii competente, deschis în acest scop.

ANRM ar urma astfel să gestioneze două bugete de venituri și cheltuieli, cel propriu și pentru activitatea finanţată integral din venituri proprii.


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *