Se scumpesc gazele pentru populație din 10 ianuarie. ANRE  anunță o creștere a facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Consumatori Se scumpesc gazele pentru populație din 10 ianuarie. ANRE  anunță o creștere a facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum

Românii vor plăti mai mult la facturile de gaze începând cu data de 10 ianuarie 2018. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat luni că preţurile la gazele naturale la clienţii casnici, care nu si-au schimbat furnizorul, vor creşte în medie cu 4,8 lei pe lună, pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum. Pretul gazelor naturale pentru consumatorii casnici crește practic cu circa 8 procente.

Ne surprinde graba reglementatorului de a scumpi gazele în plină iarnă, în condițiile în care este știut faptul că anul gazifer începe la 1 aprilie și prețul gazelor putea rămâne neschimbat. Explicația dată de ANRE: decizia a fost luată la solicitarea furnizorilor!

Impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce  reprezinta o crestere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/luna/loc de consum, se precizează într-un comunicat transmis de ANRE. Comitetul de Reglementare al ANRE a decis majorarea preţului gazelor pentru consumatorii casnici începând cu 10 ianuarie 2018, în ședința de astăzi, 8 ianuarie.

Potrivit reprezentanților ANRE, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă  se  stabileşte  în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei și constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici. Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.

Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.  Solicitările furnizorilor  privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh, se precizează în comunicatul ANRE.

Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza  datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh.  Modificarea valorii CUG generează o creștere a prețurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018, se susține în comunicat.

.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *