- Soluția propusă de Comitetul pentru minerit este accesarea unui ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive, în condițiile în care Complexul Energetic Hunedoara continuă să asigure serviciile tehnologice de sistem
- Comitetul subliniază că o continuare a activității extractive după 2018 este posibilă în condițiile returnării ajutorului de stat.
“Am avut parte de o interpretare greșită a mineritului în România și a scopului său în interiorul Strategiei Energetice Naționale. În mod greșit orice discuție a început până acum cu închiderea mineritului ceea ce presupune din start ignorarea rolului pe care termocentralele îl joacă în securitatea energetică. Corect ar fi să plecăm de la perspectiva în care calculăm de cât cărbune avem nevoie pentru a funcționa în deplină securitate energetică și cum îl putem obține în condițiile în care minele noastre nu au mai avut investiții în tehnologie de mai bine de 20 de ani”, a declarat Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, la Grupul de lucru Huilă din cadrul Comitetului pentru activitatea minieră, care s-a reunit astăzi, 12 aprilie, la sediul ministerului.
Foto: Sursa Ministerul Energiei
În opinia oficialului Ministerului Energiei, în condițiile în care nu privim către importul de cărbune, întrebarea este de câte mine avem nevoie și care sunt cele care ar trebui păstrate în condiții de productivitate ridicată și de siguranță a exploatării lor.
Comitetul pentru minerit: 70% din costul de producție al cărbunelui a reprezentat cheltuiala cu „munca vie”, extracția se face cu tehnologii vechi de mai bine de un sfert de secol.
Cititi mai multe pe https://www.investenergy.ro/secretarul-de-stat-corina-popescu-la-o-prima-evaluare-a-minelor-din-valea-jiului-corect-este-sa-vedem-de-cat-carbune-avem-nevoie-si-cum-il-putem-obtine-investitiile-lipsesc-de-20-de-ani/Cea mai mare problemă identificată de membrii Comitetului pentru activitatea minieră este lipsa acută a investițiilor din ultimii 20 de ani, lipsa retehnologizării și modernizării metodelor de extracție. După Revoluție, nivelul investițiilor în minerit a scăzut la 5% din valoarea celor de dinainte de 1989, iar după anul 2007, nu a mai fost demarată nicio investiție. Complexurile mecanizate asigură, potrivit specialiștilor din Comitet, productivitate dublă față de metodele clasice de exploatare, folosite în mare parte dintre minele actuale. Costurile de achiziționare a unui astfel de complex mecanizate sunt evaluate de circa 11-12 milioane de euro. Potrivit calculelor făcute de membrii Comitetului, cheltuielile de retehnologizare a minei Livezeni ajung la 127 de milioane de lei. Astfel, la nivelul anului 2015, 70% din costul de producție al cărbunelui a reprezentat cheltuiala cu „munca vie”, ceea ce înseamnă că extracția se face cu tehnologii vechi de mai bine de un sfert de secol.
Soluția propusă de membrii Comitetului este accesarea unui ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive în conformitate cu Decizia 787/ 2010/UE, în condițiile în care Complexul Energetic Hunedoara continuă să asigure serviciile tehnologice de sistem, cel puțin la nivelul actual. Totodată, Comitetul subliniază că o continuare a activității extractive după 2018 este posibilă în condițiile returnării ajutorului de stat.
Grupul de lucru Huilă din cadrul Comitetului pentru activitatea minieră s-a reunit astăzi, 12 aprilie, la Ministerul Energiei, sub coordonarea doamnei Secretar de Stat Corina Popescu. Membrii comitetului de coordonore pentru activitatea minieră din grupul de lucru huilă au prezentat situația actuală celor patru mine (Livezeni, Lonea, Vulcan și Lupeni) care funcționează în Valea Jiului și propunerile pentru păstrarea producției de cărbune din Valea Jiului conforme cu cerințele și restricțiile impuse de Comisia Europeană, potrivit unui comunicat al ministerului.
Conform datelor comitetului, în acest moment, în Valea Jiului există o rezervă totală de cărbune de 53,2 milioane de tone. Din această cantitate totală, cea mai mare rezervă este la exploatarea minieră de la Livezeni (17,5 milioane de tone), iar cea mai mică (7 milioane de tone) este la exploatarea minieră Lonea. Indicatorii tehnici de producție în perioada 2013-2015 arată că în 2013 s-au extras 1,296 milioane de tone de cărbune, cu un număr total de angajați de 5.100, în 2014 s-au extras 1,158 milioane de tone de cărbune, cu un număr total de angajați implicați în activitatea minieră de 4.700, iar în 2015 s-au extras 956 de mii de tone de cărbune, când Complexul Energetic Oltenia avea un număr total de 4.500 de angajați implicați în activitatea minieră.
Producția totală de cărbune programată pentru anul 2016 este de 1.038.000 de tone, din care sortat 965,6 mii de tone, iar supus spălării 72,44 mii de tone. În aprilie 2016, Complexul Energetic Hunedoara are angajați implicați în activitatea minieră 3.715 muncitori, 177 maiștri și 315 personal TESA.
La reunirea Comitetului pentru activitatea minieră au participat: Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei și coordonator al Comitetului pentru activitatea minieră, Petre Bican – Universal Cerc Proiect, Petre Nica – Președintele Sindicatului Muntele CEH, Virginia Popescu – director financiar CEH, Viorel Stancu – director Direcția Minieră CEH, Constantin Jujan – consilier CEH, Dana Stoicuță – șef Serviciu Strategie CEH, Cosmin Chiuzan – director CEH, Bogdan Stănescu – Director general DGPAPSE Ministerul Energiei, Dana Barbu – DGPE Ministerul Energiei, Sorin Găman – Ministerul Economiei, Dan Gheorghiu – președinte ISPE.