“În 2016 industria energiei regenerabile se află în situaţie de forţă majoră. Peste 40% din producători sunt în default în acest an. Este singurul domeniu reglementat, susținut prin schema suport care este în faliment”, a declarat Sebastian Enache, Business development manager la Monsson Group, la ZF Power Summit 2016.
„Situația este critică: Nu există interes pentru un sector în care s-au investit 7 miliarde euro, investitorii au creat 25.000 locuri de muncă, puterea instalată în regenerabile este mai mare ca cea din nuclear. Toată lumea recunoaște problemele, dar nu-și asumă nimeni nimic. Parcă suntem copii!”, a spus Enache, subliniind că energia regenerabilă are un impact minim ca şi costuri asupra consumatorului final – 4 lei pe lună în facturi şi maxim ca beneficii.
„În acest moment ne zbatem să supravieţuim, sperând că răspunsul autorităţilor va veni repede. 2016 este un an de cotitură, trebuie luate decizii în regim de urgenţă”, a afirmat Cătălina Dragomir, director general al Vestas România şi preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.
Reprezentanții asociațiilor din sectorul regenerabilelor cer autorităților,într-un demers comun, de mai bine de 9 luni, creșterea cotei ca măsură de bază, corelată cu măsuri complementare astfel încât să poată fi atenuate efectele în nivelul de suportabilitate a consumatorilor finali.
“Nu schimbi regulile jocului când partida încă se joacă. Din 2013 legislaţia a luat-o pe o pantă greu de anticipat, cu efecte adverse. Noi cerem respectarea legislației adoptate, care să fie validă pe 15 ani”, a subliniat Mihnea Crăciun, Deputy director BERD.
Potrivit lui Crăciun, piaţa certificatelor verzi este complet nefuncţională, este o supraofertă de certificate. BERD susţine energia regenerabilă peste tot în lume, am susţinut schema de sprijin din 2011, fiind ultimii care am mai finanţat proiecte în 2014, a afirmat Crăciun.
BERD nu are probleme în situaţie de faliment, au fost restructurate din timp toate cele şapte proiecte, pe eolian si solar. Expunerea BERD e de 550 MW, deci 20% din total. Financiar, expunerea BERD e undeva la 250-300 mil euro, la care se adaugă expunerea băncilor partenere. Acum expunerea e undeva la 200 milioane euro, a spus Crăciun.
Întrebat dacă se dorește o curățare a pieței regenerabilelor, reprezentantul BERD a spus că, în cazul dat, o curățare ar putea fi benefică, dar problema este că îi pierdem pe producătorii mici.
Irina Moinescu, Partener Țucă Zbârcea și asociații, a comunicat că se lucrează, la inițiativa Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, la modificarea Legii 220, unde s-a analizat un set de măsuri, ce implică: extinderea duratei ceritificatelor verzi la 10 ani, pentru a putea fi valorificate (acum au o durată de un an și jumătate), necesitatea garantării valorificării certificatelor verzi, revenirea la cotele din Legea 220.