Președintele Iohannis, în vizită la Șantierul Marten, Bulgaria

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Președintele Iohannis, în vizită la Șantierul Marten, Bulgaria
  • Șefii Transgaz i-au prezentat proiectul de interconectare România – Bulgaria

Președintele României Klaus Iohannis, alături de delegația ambasadei României la Sofia, au efectuat, în data de 16.06.2016, o vizită de lucru la Şantierul Marten, Bulgaria, unde au început lucrările de foraj orizontal dirijat pentru subtraversarea fluviului Dunărea. Acesta s-a întâlnit cu reprezentanții companiilor implicate în proiect: Transgaz, Bulgartransgaz și constructorul Habau.

Din partea Transgaz, președintele Ion Sterian și directorul general Petru Văduva au prezentat proiectul de interconectare și au discutat cu președintele Iohannis despre oportunitățile pe care proiectul le oferă, se precizează într-un comunicat al companiei.

conducta_gaze-820x300

Proiectul de interconectare România – Bulgaria este singurul proiect prin care se poate asigura transportul gazelor naturale din traseul sudic al gazelor Azerbaijean-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul României. Conducta de gaz din Bulgaria în Austria, via România şi Ungaria (BRUA – PCI 7.15, proiect de interes comun conform primei liste PCI) are o importanţă deosebită la nivel regional: după punerea în funcţiune, conducta va asigura integrarea surselor de gaze naturale din Coridorul Sudic cu pieţele din Europa Centrală şi de Vest.

Prin realizarea acestui proiect se deschide alimentarea cu gaze naturale din Coridorul Sudic (proiectele TANAP şi TAP), terminalele LNG cât şi alte potenţiale surse, spre zona balcanică, ţările sud europene şi Europa Centrală, întregindu-se astfel Culoarul Vertical între Grecia-Bulgaria-România, apoi spre Ungaria şi Europa Centrală.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Energetic European pentru Redresare, în conformitate cu Decizia de Finanţare nr. C(2010)5962-06.09.2010, valoarea maximă a Grantului fiind de 4,5 milioane euro pentru segmentul românesc şi 4,1 milioane euro pentru segmentul bulgar. Data finalizării Proiectului conform Deciziei de Finanţare CE este 31.12.2016.

Proiectul presupune construirea a două Staţii de Măsurare a Gazelor Naturale (SMG) (la Giurgiu în România şi la Ruse în Bulgaria), astfel încât să permită vehicularea gazelor în ambele sensuri.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *