Șeful ANRE își pune în cap industria nucleară cu declarația “dacă energia nucleară are viitor, atunci noi nu”

Publicat pe Categorii Energie, Hidro si nucleara
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara Șeful ANRE își pune în cap industria nucleară cu declarația “dacă energia nucleară are viitor, atunci noi nu”

ROMATOM îl acuză pe Havrileț: Poziție partizană, discriminatorie și incorectă!

Asociația industriei nucleare din  România – ROMATOM își exprimă dezacordul cu privire la declarațiile președintelui ANRE, Niculae Havrileț, acuzându-l de comportamentul neprofesionist și neetic. “Președintele ANRE, instituție a statului român cu rol bine definit de reglementare a sectorului energetic, Niculae Havrileț a adoptat o poziție discriminatorie față de sectorul energetic nuclear, calificând energia nucleară ca fiind “foarte periculoasă” și “foarte scumpă”. Afirmațiile nu au fost însoțite de argumente, fapte sau date. Președintele ANRE a concluzionat că “dacă energia nucleară are viitor, atunci noi nu”, afirmația excedând cadrul legal în care funcționează ANRE”, precizează Forumul Atomic Român (“ROMATOM”), asociația industriei nucleare din România.

Nuclear-Plant

Aceste declarații sunt în contradicție cu rolul primordial al ANRE – reglementarea și  asigurarea unui cadru legal echidistant și nediscriminatoriu aplicabil întregului sector energetic. Declarațiile președintelui ANRE, discriminatorii și incorecte, încalcă prevederile ”Codului de conduită etică și profesională a personalului și a membrilor Comitetului de reglementare din ANRE”, referindu-ne printre altele doar la Art. 5, pct. b) profesionalismul, pct c) imparțialitatea și nediscriminarea și d) independent, susțin reprezentanții industriei nucleare din România.

Precizările ROMATOM privind reglementarea domeniului nuclear:

  • În România, există autorități naționale, competente în domeniul nuclear, care exercită atribuțiile de reglementare, autorizare și control prevăzute de lege privind securitatea și siguranța nucleară – Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare.
  • Centrala de la Cernavodă are nu mai puţin de 53 de avize şi autorizaţii de functionare emise în condițiile legii de diferite autorități naționale și locale.
  • Industria nucleară este supusă inspecțiilor și evaluărilor de securitate nucleară de către organisme internationale precum: Agenția Internațională pentru Energia Atomică și EURATOM, Organizația Mondială a Operatorilor de Centrale Nucleare (WANO).
  • Aceste organisme interne și internaționale, prin evaluările independente, realizate frecvent, au confirmat nivelul de excelență la care operează centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă, cele două unități ale acesteia fiind clasate printre primele unități nucleare din lume.

Referitor la afirmația că energia nucleară este “foarte scumpă”, ROMATOM precizează că energia nucleară este sursa pe care ANRE o utilizează pentru formarea coșului energetic pentru segmentul reglementat de piață, în vederea menținerii unui preț stabil pentru consumatorul final, energia nucleară fiind o sursă ieftină. Menționarea costurilor de dezafectare a instalațiilor la finele duratei de viață ca element cu impact major asupra prețului energiei produse de centrala de la Cernavodă este total eronaă, afirmă reprezentanții ROMATOM. Nuclearelectrica este singurul producător din România care și-a internalizat costul de dezafectare și depozitare finală a deșeurilor radioactive, contribuind cu 2 €/MWh la fondul constituit în acest scop și gestionat de Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive.

În cazul României, energia nucleară produsă de cele două unități de la centrala nuclearoelectrică (CNE) Cernavodă, asigură cca. 18% din energia electrică consumată în România, contribuind la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu cca. 12.000.000 tone CO2/an, care altfel s-ar produce prin arderea combustibililor fosili. În România, emisiile cu efect de seră au cea mai mare pondere în sectorul energetic (34%), iar pe ansamblu emisiile de carbon în economia națională sunt de cca. trei ori mai mari decât media Uniunii Europene, se precizează în comunicatul transmis de ROMATOM.

Totodată, se subliniază că dublarea capacității nucleare la CNE Cernavodă, prin realizarea a două noi reactoare nucleare de tip CANDU 6, va contribui substanțial, alături de energia regenerabilă şi alte surse cu emisii reduse de carbon, la atingerea şi menținerea țintelor de decarbonizare în contextul dezvoltarii viitoare pe termen lung a României, precum şi la creșterea securității energice la nivel național şi regional.

ROMATOM acceptă și este deschis dialogului și confruntărilor de opinii pe tema diverselor forme de producere a energiei electrice, inclusiv prin procedee nucleare, dar ne exprimăm îngrijorarea față de comportamentul neprofesionist și neetic adoptat de reprezentantul unei autorități de reglementare, cu atribuții precis definite prin lege. Exprimarea unor poziții partizane, discriminatorii și incorecte din punct de vedere tehnic și economic, aduce mari deservicii sectorului energetic românesc, conchide ROMATOM.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *