Șeful CEO, Sorin Boza: Noile propuneri de directive europene elimină cărbunele!

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Șeful CEO, Sorin Boza: Noile propuneri de directive europene elimină cărbunele!

„România trebuie să susţină puternic la Bruxelles ca fiecare stat să-şi stabilească propriul mix, în funcţie de resursele naţionale”, a afirmat ministrul Toma Petcu, la Conferința organizată de publicația Focus Energetic

România este dezavantajată de noile propuneri de directive europene, care nu sunt favorabile dezvoltării producţiei de energie pe bază de cărbune, potrivit ministrului Energiei, Toma Petcu.

„Perspectiva noului pachet energetic pe care îl dezbate Comisia Europeană este cel puţin îngrijorătoare pentru România, dacă acesta va fi adoptat în forma actuală, iar lucrul acesta se va simţi în special în sectorul de producţie pe cărbune, care s-a dovedit de fiecare dată indispensabil pentru România în perioadele cu consum mare din timpul iernii sau în perioadele de secetă. Şi astăzi, când vorbim, cărbunele asigură circa o treime din consumul intern. România trebuie să susţină puternic la Bruxelles ca fiecare stat să-şi stabilească propriul mix, în funcţie de resursele naţionale”, a afirmat ministrul Toma Petcu, la Conferința organizată de publicația Focus Energetic.

Și Președintele Directoratului CE Oltenia, Sorin Boza, a atras atenția asupra noilor propuneri de directive europene din sectorul energetic care impun anumite bariere tehnice și care vor scoate din piaţă producţia de energie pe cărbune. România nu este pregătită pentru acest lucru, a declarat Sorin Boza, prezent la aceeași conferință.

„Acest pachet (de directive europene – n. r.) prevede reducerea emisiilor la 550 grame de dioxid de carbon pe kWh produs. Astăzi, Complexul Energetic Oltenia şi producătorii pe lignit au undeva la 940 de grame. Însă, trebuie să ştim toţi că, dacă mâine am construi o centrală nouă pe lignit, n-ar putea să producă sub 700 de grame. Tehnic, este imposibil”, a explicat Directorul General al CE Oltenia. „Pachetul de directive europene ar elimina cărbunele, iar România nu este pregătită să renunţe de tot la cărbune”, a subliniat Boza.

Potrivit acestuia, CE Oltenia a investit un miliard de euro din fonduri proprii pentru instalaţii care să reducă poluarea şi astăzi se poate spune că produce energie verde.

Ministrul Energiei este optimist în privința situației CE Oltenia. Sunt convins că societatea va fi pe profit la 6 luni și va încheia anul 2017 tot pe profit, a spus Petcu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *