Semnal Asociația Energie Inteligentă: Prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Semnal Asociația Energie Inteligentă: Prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani

Ultimele tranzacții efectuate pe BRM plasează pretul actual al gazelor naturale la nivelul maximului istoric de la începutul comercializării gazelor în România. Într-un studiu, Asociația Energia a calculat modul în care a evoluat prețul mediu al gazelor naturale în România între 1914 – 2021, (2021 – preț mediu estimat) și raportul între evoluția prețului gazelor și salariul mediu al românilor.

În anul 2011 a fost precedentul maxim istoric al gazelor naturale, preț stabilit ca urmare a ponderii mare a gazelor din import, și a faptului că aceste contracte aveau la baza formării prețului cotațiile  produselor petroliere care atunci, ca și acum au atins valori foarte mari.

Situația de astăzi a atingerii acestor prețuri se datorează unui complex de factori, dintre care AEI evidențiază:

–        creșterea prețului gazelor pe bursele din Europa

–        creșterea semnificativă a gazelor naturale importante de România în ultimul an

–        exportul gazelor naturale românești

–        Gas Release Program, a cărui formulă se raportează la prețul de referință din luna anterioară și care a determinat ca în lunile de vară, când prețurile la gaze scădeau să se mențină mult mai ridicate.

Este cea mai mare creștere de preț al gazelor care se produce între doi ani consecutivi din ultimii 20 de ani, practic de la divizarea societății integrate a gazelor naturale. Raportând noile prețuri ale gazelor naturale medii pentru populație la salariul mediu existent în România observăm o erodare semnificativă a puterii de cumpărare a consumatorilor, semnalează AEI.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *