Semnal. Crește numărul furnizorilor care dispar de pe piața energiei

Publicat pe Categorii Actual, Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Semnal. Crește numărul furnizorilor care dispar de pe piața energiei

Crește numărul furnizorilor de energie care dispar de pe piața energiei. Anunțurile Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE prin care clienții unor furnizori sunt preluați de FUI (furnizori de ultimă instanță) s-au înmulțit în ultimele luni.

Un caz de ultimă oră: Potrivit unui anunț ANRE, Electrica Furnizare, în calitate de furnizor de ultimă instanță, a preluat, începând cu data de 12.01.2017, locurile de consum care făceau obiectul contractelor de distribuție (în zona de activitate a operatorului de distribuție SDEE Transilvania Nord S.A. – Sucursala Satu Mare) pentru care furnizarea energiei electrice era asigurată de către Transenergo Com, firmă care și-a solicitat insolvența.  

images (1)

Un alt caz: furnizorul de ultimă instanță Enel Energie a preluat, începând cu data de 9 ianuarie 2017, locurile de consum din zona de activitate a operatorului de distribuție concesionar E-Distribuție Dobrogea, aflate la data de 8.01.2017 în portofoliul furnizorului de enegie Eco2Energy Choice  S.R.L.

ANRE a constatat că din data de 9.01.2017 locurile de consum care făceau obiectul contractelor de distribuție nu mai aveau asigurată furnizarea de energie electrică din nicio sursă, se precizează în informarea publicată pe site-ul instituției. La finele anului trecut, Transelectrica a comunicat că, pe cale comercială, are de recuperat creanţe de la Eco2Energy Choice  de 62.789 de lei.

Transenergo și Eco2Energy Choice se adaugă astfel pe lista furnizorilor cu probleme: Romenergy Industry, Inversolar, Verta Tel, UGM Energy Trading, OET, ENNET și alții.

Citește și: Furnizor de top, Transenergo se pregătește de insolvență. MET România Energy Trade s-a adresat Tribunalului București

Numărul societăților care vor intra în insolvență sau faliment în acest an va continua să crească, apreciază specialiștii din domeniu. În această perioadă,  în care prețul energiei pe PZU a depășit un maxim de 550 lei/MWh, ajungând chiar la 600 lei/MWh, furnizorii pierd sume foarte mari, mulți dintre ei nereușind să-și mai onoreze contractele.

L-am întrebat pe Daniel Pintilie, membru în Comitetul Director al AFEER, cum se prezintă și cum va evolua piața de furnizare a energiei. “Peisajul pieței de furnizare a devenit extrem de dinamic în ultima perioadă și nu neapărat într-un sens pozitiv: vânzări de companii, reorganizări interne, insolvențe sau chiar dispariția unor jucători importanți. Semnalele sunt clare: vor dispărea mulți furnizori; cei mici vor fi absorbiți de cei mari. Cotele de piața se vor reîmparti. Vor rămâne probabil câteva companii suficient de puternice financiar să susțină un business la limita supraviețuirii și uneori chiar în pierdere, urmând ca atunci când piața se va reașeza, să profite de noua cotă de piață, încercând apoi să-și recupereze pierderile. Dar este o loterie”, a afirmat Pintilie, într-un interviu acordat InvesTenergy.

Citește și: Grupul Statkraft închide filiala din București. Daniel Pintilie: Vom rămâne activi în România, prin compania mamă, însă cu o expunere limitată. Blocajele din activitatea de trading cu electricitate trebuie eliminate!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *