România nu se poate baza pe capacitatea instalată de producere a energiei electrice contabilizată la circa 20.000 MW, dar funcțională doar aproape jumătate. Sistemul energetic national suferă din cauza lipsei investițiilor, au concluzionat producătorii de energie și reprezentanți ai unor companii importante din domeniul energetic, la conferința „Care este capacitatea reală de producere de energie electrică a României?”, organizată de publicațiile Energy-Center.ro și LegalMagazin.ro.
„Lipsa investițiilor în sectorul energetic este generată de piață. Această conjunctură a pieței este cauza principală, care a afectat capacitățile de producție, pentru că producătorii nu au avut bani nici să-și modernizeze grupurile energetice, nici să-și construiacă unele noi. Din cauza prețurilor foarte joase. Această situație ne-a lovit pe noi, contractorii, a lovit pe cei care fac concepție, care fac execuție. S-a ajuns în situația că, dacă, brusc, toată lumea ar dori să facă investiții, nu știu cine ar putea să le facă. Au dispărut multe firme românești, multe firme de echipamente, multe firme de montaj ”, a declarat Cristian Secoșan, președintele Grupului Romelectro.
Potrivit lui Secoșan, capacitatea reală de producție a României este de aproximativ 9.500 MW, acesta contabilizând aproape orice, mai puțin partea de echipamente ce folosesc resurse regenerabile, cel mai probabil insuficient pentru un vârf de consum în plină iarnă.
Referindu-se la investiții, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a afirmat: „Este din ce în ce mai greu să faci investiții în energie. Sunt tot felul de constrângeri”, insistând asupra nevoii de noi capacități de producție, dar și de diversificarea surselor.
“Este din ce în ce mai greu să faci investiţii în România. Concret, este vorba despre ceea ce înseamnă hotărâri de Guvern privind exproprierile, de foarte multe situaţii în care vrem să facem achiziţia de terenuri direct de la proprietari şi vedem că nu există acte, nu poţi intra pe proprietate etc. A doua chestiune care ne afectează foarte mult este o anumită incoerenţă legislativă. Adică au fost foarte multe obiective declarate prin HG de interes naţional, apoi au venit alte HG-uri care au schimbat lucrurile, le-au declarat situri Natura 2000. La ora actuală, nu ştim care HG este bun şi avem nişte bani investiţi acolo. Mai cheltuim alţi bani să le luăm de acolo şi, practic, închidem investiţia respectivă? Din perspectiva Ministerului Energiei se doresc investiţii, capacităţi noi, dar toate interesele entităţilor statului român trebuie să fie aliniate”, a afirmat Badea.
Sorin Boza, directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), a comunicat că, în iarnă, pe vârf de consum, CEO ar avea la dispoziție 2.600 MW ca să producă energie. „Dacă CE Oltenia ar funcționa cu toate cele 11 grupuri energetice, ar fi nevoie de 90.000 de tone de lignit pe zi. Numai că CFR poate transporta doar 50.000 de tone pe zi, în condițiile în care trenurile parcurg cei 20 km de la carieră la termocentrală în 4 ore!”, a afirmat Sorin Boza.