Alt acționar, o nouă încercare. SGG se pregătește să scoată Transelectrica din provizorat. Luna viitoare încep căutările pentru 7 supraveghetori cu mandate de 4 ani. Consultări cu acționarii pe 2 martie pentru definitivarea scrisorii de așteptări

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Alt acționar, o nouă încercare. SGG se pregătește să scoată Transelectrica din provizorat. Luna viitoare încep căutările pentru 7 supraveghetori cu mandate de 4 ani. Consultări cu acționarii pe 2 martie pentru definitivarea scrisorii de așteptări

Transelectrica se pregătește, din nou, să iasă din provizorat. Secretariatul General al Guvernului, în calitate de autoritate publică tutelară, reia pocedura de selecţie a membrilor Consiliului de Supraveghere al Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica”, conform OUG. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Se dorește ca societatea să fie condusă de supraveghetori și membri ai directoratului, cu mandate de 4 ani, pentru a asigura o stabilitate și o corență în decizii. De ani buni, la conducerea operatorului de transport și de sistem, companie de interes național și strategic, s-au perindat mai multe serii de membri ai directoratului și supraveghetori provizorii. Decizia SGG vine la câteva luni după ce Ministerul Economiei inițiase procesul de recrutare și selecție de candidați pentru CS și la scurt timp după ce Transelectrica a fost implicată într-un scandal, când s-a descoperit că fostul Preşedintele Directoratului Transelectrica, Marius Dănuţ Caraşol, care a fost revocat din funcție, și-a falsificat CV-ul, nefinalizând facultatea. Actuala conducere a făcut plângere penală împotriva lui Carașol și a decis să se constituie parte civilă în ancheta Parchetului General.

SGG a transmis o adresă conducerii Transelectrica pentru completarea ordinii de zi a AGOA din 05(06) martie 2020.  Se solicită aprobarea acționarilor pentru declanşarea procedurii de selecţie a membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica cu aplicarea prevederilor art. 29 alin. (5) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011, aprobarea profilului Consiliului de Supraveghere și a profilului candidaţilor pentru postul de membru al Consiliului de Supraveghere.

Totodată, SGG organizează în data de 02.03.2020, consultări cu acționarii care reprezintă, împreună sau individual, peste 5% din capitalul social al companiei, în vederea definitivării scrisorii de așteptări pentru CNTEE Transelectrica.

Se caută 7 membri în CS, care vor fi responsabili după cum urmează: Leadership și management, Analiză și strategie economică, Audit financiar, contabilitate, Strategii dezvoltare afaceri, atragere fonduri europene, Guvernanță corporativă, comunicare, Exploatare, managementul activelor, investiții, Reglementare și operare infrasctructură.

Consiliul de Supraveghere al Transelectrica va fi constituit în viitorul mandat din 7 membri. Aceștia nu pot fi concomitent membri ai Directoratului și nu pot cumula calitatea de suparveghetor cu cea de salariat al societății. Durata mandatului de membru al Consiliului de Supraveghere este stabilită prin actul constitutiv și este de 4 ani. Membrii Consiliului de Supraveghere răspund, potrivit legii, civil (delictual sau contractual), penal, administrativ, după caz.

Propunere SGG: Încă 3 membri provizorii ai Consiliului de Supraveghere, numiți până pe de 29 martie 2020

Până la numirea unui CS cu mandat plin, SGG propune 3 noi membri provizorii ai Consiliului de Supraveghere cu mandate până pe 29 martie. Acceștia sunt: Ciprian Constantin Dumitru, jurist, Bucuresti; Mircea Cristian Staicu absolvent stiinte politice, Bucuresti și Mihaela Constantinovici, economist, Bucuresti. Remunerația membrilor Consiliului de Supraveghere este cea aprobată prin Hotărârea AGOA nr.31/26.11.2019, respectiv 13976 lei brut.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *