SIREN 2023. Andronache, ANRE: Vor fi 2.000 MW instalați la prosumatori la finele anului. Raffel, E.ON: Conectăm la rețeaua Delgaz Grid circa 1.000 de noi prosumatori pe lună. Este necesar un cadru de reglementare care să ne permită să investim corespunzător

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport SIREN 2023. Andronache, ANRE: Vor fi 2.000 MW instalați la prosumatori la finele anului. Raffel, E.ON: Conectăm la rețeaua Delgaz Grid circa 1.000 de noi prosumatori pe lună. Este necesar un cadru de reglementare care să ne permită să investim corespunzător

SIREN 2023. Andronache, ANRE: Vor fi 2.000 MW instalați la prosumatori la finele anului. Raffel, E.ON: Conectăm la rețeaua Delgaz Grid circa 1.000 de noi prosumatori pe lună. Este necesar un cadru de reglementare care să ne permită să investim corespunzător

În România sunt peste 77.000 de prosumatori. Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE, a precizat – la Simpozionul Român al Energiei SIREN 2023 – că, la finalul lunii iunie, în România erau 77.600 de prosumatori, cu o capacitate totală instalată de 973 MW.

Oficialul ANRE a estimat, că, inclusiv ca urmare a derulării programului Administrației Fondului de Mediu, “la finalul anului sau începutul anului viitor, este posibil să ajungem la 2.000 MW”.

“Deja la nivelul ANRE trebuie să ne gândim cum facem ca prosumatorul să producă și să injecteze în sistem, dar să găsim și o formulă ca în planul de investiții un anumit procent din investiții să meargă în dezoltarea rețelelor”, a declarat Gabriel Andronache, la SIREN  2023, organizat de CNR-CME..

În fiecare lună, conectăm la rețeaua Delgaz Grid circa 1.000 de noi prosumatori, a spus Volker Raffel, CEO E.ON România, prezent la același eveniment. Vom adăuga încă circa 5.000 de prosumatori în rețea în perioada următoare, ceea ce înseamnă că vom avea, în total, 17.000 la sfârșitul lui 2023! Am reușit deja să conectăm mii de clienți la rețea, chiar la timp, așa că sunt foarte mândru de ceea ce au făcut colegii mei, a spus Raffel, subliniind importanța crucială a investițiilor în rețelele de distribuție.

“Aceste dezvoltări accelerate pe zona de producție de electricitate nu sunt doar planuri pe hârtie, ci reflectă lucruri care se întâmplă deja. Așteptările ANRE sunt că, în fiecare an, vom vedea instalați cel puțin 700 MW în capacități fotovoltaice noi în România, cam cât capacitatea unei unități de la centrala nucleară de la Cernavodă. Dar nu vom putea face acest lucru fără să creăm un cadru de reglementare care să ne permită să investim corespunzător. Dacă ar fi venit la mine un inginer să-mi spună: vreau să dezvolt o centrală cu o putere de 700 MW, dar am uitat să planific evacuarea energiei, bineînțeles, l-aș fi concediat pe acel inginer”, a precizat Volker Raffel.

Pentru finele anului, estimările oficiale indică apariția a peste 100.000 de prosumatori în România, astfel că sfârșitul acestui deceniu vom putea vorbi despre milioane de producători de energie, iar asta arată fără dubiu că avem în fața noastră cea mai mare provocare de investiții în distribuție de la electrificare încoace, a subliniat CEO-ul EON România.

Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) organizează, în perioada 11 – 13 septembrie 2023, a doua ediție a SIREN – Simpozionul Român bienal al Energiei, la Crowne Plaza București.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *