Sistemul energetic, lovit de iarna din aprilie! Linii electrice scoase din uz, sute de stâlpi rupți, sute de mii de români rămași în beznă…Ministerul Energiei anunță o analiză tehnică

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Sistemul energetic, lovit de iarna din aprilie! Linii electrice scoase din uz, sute de stâlpi rupți, sute de mii de români rămași în beznă…Ministerul Energiei anunță o analiză tehnică

Fenomenele meteo severe şi neobişnuite pentru această perioadă au afectat sistemul energetic mai ceva ca în plină iarnă.  Reprezentanții Ministrului Energiei au apreciat că situaţia din 21 aprilie a fost mai gravă decât cea înregistrată în vârful din această iarnă, aproape 500 de localităţi rămânând fără alimentare cu energie electrică, cea mai lovită find zona Moldovei. Jumătate din locuitorii județului Vaslui au rămas fără energie electrică, în urma ninsorilor.

În cursul după amiezii de vineri, 21 aprilie, s-a înregistrat un moment critic: au fost scoase din uz 3 linii de 220 kV, 15 linii de 120 kV, 155 de linii de medie tensiune, iar 100 de linii de medie tensiune au fost parţial afectate. Potrivit datelor oferite de ministrul Energiei, Toma Petcu, 497 de localităţi au rămas vineri fără alimentare cu energie electrică şi 318.119 de consumatori fără acces la acest serviciu. Ca să vă faceţi o idee: în iarna acestui an numărul maxim de locuitori deconectaţi de la reţelele electrice a fost de 160.000, a precizat ministrul Petcu, după comitetul pentru situaţii de urgenţă în energie la Dispeceratul Energetic Naţional (DEN).Totodată, 463 de stâlpi de linii electrice s-au rupt din cauza condiţiile meteo extreme.

Sâmbătă, situația s-a ameliorat, ca urmare a măsurilor distribuitorilor pentru urgentarea intervenţiilor de reconectare a consumatorilor afectaţi de lipsa energiei electrice. Ministrul Energiei a anunțat că mai sunt 60.000 de consumatori nealimentaţi cu energie, cele mai grave probleme fiind în continuare în judeţele Galaţi şi Vaslui. Pentru cele două judeţe unde sunt „situaţii mai speciale”, Electrica şi E.ON au dat asigurări că până miercuri, cel mai târziu, situaţiile se vor rezolva.

La nivelul Ministerului Energiei se va realiza şi o analiză pentru a se vedea de ce s-a ajuns din punct de vedere tehnic în această situaţie, a afirmat ministrul Petcu. Colegul său, secretarul de stat  Andrei Maioreanu, a declarat că pagubele produse de fenomenele meteorologice din ultimele zile ar fi putut fi limitate dacă societatea care furnizează energia electrică ar acorda o mai mare atenţie activităţii de mentenanţă.

”Am constatat, din păcate, că locuri unde erau trecute echipe care ar fi trebuit să intervină la faţa locului, din motive mai mult sau mai puţin obiective nu se aflau în zonă. (…) Am ţinut să am o întâlnire cu reprezentanţii Delgaz Grid pentru că după deplasările din teren şi văzând dimensiunea dezastrului o primă concluzie ar fi că potenţialul de resurse umane şi capacitatea organizatorică ni s-au părut a fi cumva depăşite. (…) Am senzaţia că acordă prea puţină atenţie programelor de mentenanţă şi modului de derulare a acestor programe. (…) Multe dintre situaţiile pe care le-am întâlnit pe teren ar fi putut fi preîntâmpinate, dacă programul de mentenanţă ar fi fost realizat”, a declarat Maioreanu, la Vaslui, citat de presa locală.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Sistemul energetic, lovit de iarna din aprilie! Linii electrice scoase din uz, sute de stâlpi rupți, sute de mii de români rămași în beznă…Ministerul Energiei anunță o analiză tehnică”

  1. Ferească Dumnezeu de mai rău,cam în aceiași situație se găsește și contractul de mentenanță al SMART-ului cu TEL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.