Specialiștii nu au susținere politică. Corina Popescu, schimbată de la șefia Transelectrica

Publicat pe Categorii Business, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Specialiștii nu au susținere politică. Corina Popescu, schimbată de la șefia Transelectrica

Începând de astăzi, 7 mai, la conducerea Transelectrica  a fost numit un nou președinte al Directoratului, respectiv Adrian-Constantin Rusu. Acesta a deținut poziţii de conducere timp de 20 de ani în cadrul companiei. Consiliul de Supraveghere provizoriu a decis să o schimbe din funcție pe Corina Popescu. De fapt, mandatul acesteia nu a mai fost prelungit, potrivit comunicării societății transmise către Bursa de Valori București.

Nu se știe de ce Ministerul Economiei, prin Consiliul de Supraveghere, a decis înlocuirea unui manager profesionist, în anunțul companiei neoferindu-se o explicație în acest sens. „Începând cu data de 7 mai, încetează funcția de președinte al Directoratului, denumit alternativ director general executiv sau chief executive officer al Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a Georgetei-Corina Popescu”, se precizează în comunicat.  “I-a expirat mandatul, însă nu i s-a mai prelungit, din motive politice. Corina Popescu este un profesionist în domeniu, nu avea ce să  i se reproșeze. Ea va ramane membru în directoratul companiei”, au declarat pentru News.ro surse oficiale din piață.

Pe perioada mandatului său, de 1 an, Corina Popescu a luat decizii care, cu siguranță, nu au fost pe placul multora, atît din interiorul companiei, cât și din sfera politică, dar care au fost spre binele Transelectrica. Deși timpul avut la dispoziție a fost scurt, a reușit să demareze și finalizeze proiecte de investiții absolut necesare în funcționarea în siguranță a sistemului energetic.

Dar, poate cel mai mult a deranjat, că a scos la lumină o situație ignorată de șefii care s-au perindat la conducerea companiei, ce a condus la pierderi, în premieră, pentru Transelectrica. Cauza a reprezentat o decizie de impunere a ANAF de 99 milioane lei. „Deşi în ultimii ani aspectele prezentate mai sus erau cunoscute la nivelul managementului Companiei, fiind inclusiv formalizate în cadrul ultimului control ANAF, nu a fost efectuată nicio analiză economico-financiară, în conformitate cu standardele specifice, în vederea constituirii unui provizion încă din anii trecuţi”, s-a menționat într-o notă prezentată de Directorat acționarilor. Pentru pierderea contabilă s-a găsit o soluție: va fi acoperită din rezervele constituite. Astfel, nu sunt afectate capacitatea operaţională şi financiară a companiei de a realiza planurile de investiţii şi de mentenanţă, a subliniat Directoratul Transelectrica.

Citește și: Premieră: Transelectrica a intrat pe pierderi, în 2017. Cauza: o decizie de impunere a ANAF de 99 milioane lei

Corina Popescu a considerat, totodată, că Transelectrica are nevoie de o schimbare completă a modului în care funcţionează.  A anunțat, în februarie, la întâlnirea cu analiştii financiari şi investitorii, demararea unui proces de reorganizare bazat pe o strategie orientată spre investiţii, care să transforme compania într-una sustenabilă şi predictibilă. „Este clar că în acest moment Compania are nevoie de o REDEFINIRE, are nevoie să-şi schimbe complet modul în care funcţionează. Anul trecut, am realizat o serie de analize şi am schimbat proceduri, pentru a demara o restructurare a Companiei, pentru a o putea readuce pe PANTA NORMALĂ DE FUNCŢIONARE”, a precizat Popescu, la întâlnirea cu analiştii financiari şi investitorii.

Fost Secretar de Stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu a fost numită, la finele lunii martie 2017, în funcția de membru în Directoratul Transelectrica, ca urmare a unei proceduri de selecţie demarate în a doua parte a anului trecut, prin intermediul unui expert independent, cu respectarea prevederilor OUG 109/2011 privind Guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, pentru ocuparea postului vacant de membru în directorat.

Georgeta Corina Popescu, de formație inginer energetician – a absolvit Universitatea Politehnica București, cu master în Energetică –  a fost Secretar de Stat în Ministerul Energiei în Guvernul Cioloș, membru în CA Electrica. A deținut poziția de Șef Departament Power Assets în cadrul OMV Petrom, timp de 4 ani fiind și directorul Sucursalei București a OMV Trading GmbH Viena Austria. Popescu a lucrat la E.ON România de pe poziția de Director Reglementări și Supraveghere Piața Energie Electrică, la E.ON Moldova Furnizare – ca Director al Departamentului de Achiziție Energie Electrică și a fost Șefă Serviciu Distribuție la Electrica. Cariera profesională și-a început-o la Renel și apoi la Conel.

Dată fiind decizia schimbării, nu ne rămâne decât să sperăm că actuala conducere și șefii care vor urma să fie numiți vor continua planurile de restructurare și proiectele de investiții demarate, iar desele schimbări în conducerea Transelectrica să nu își pună amprenta asupra bunei funcționări a companiei.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *