Micii regenerabili și producătorii de gaze din Marea Neagră pot scăpa de tranzacționarea pe bursă

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Micii regenerabili și producătorii de gaze din Marea Neagră pot scăpa de tranzacționarea pe bursă

Micii producători de energie din surse regenerabile, dar și producătorii de gaze din Marea Neagră ar putea scăpa de obligația de a tranzacționa pe bursă. Președintele Consiliului  Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a afirmat, la o conferință dedicată industriei regenerabilelor, organizată de RWEA, că este dispus să sprijine o inițaitivă de exceptare de la regula privind obligația de tranzacționare pe bursă.

“Problema pe care o avem în România este că suspectăm producătorii mari de electricitate, care  sunt firme mari de stat, de corupție. De aici și interdicția ca aceste companii să poată face contracte bilaterale pe termen lung. Această obligație de a tranzacționa pe bursă o impunem și operatorilor privați. Nu reușim să separăm problema marilor producători de stat de restul industriei și pedepsim pe toată lumea cu lucruri care nu sunt neapărat economic raționale. Mi se pare normal să facem exceptări pentru micii producători, care nu pot avea departamente de trading. Din partea mea a existat și va exista toată deschiderea să găsim exceptări acolo unde această regulă generală nu are sens “, a spus Chirițoiu, răspunzând unei întrebări adresate de Viorel Lefter, președintele PATRES, preocupat de soarta producătorilor mici și mijlocii de E-SRE.

Totodată, președintele Consiliului Concurenței și-a arătat disponibilitatea să accepte și o excepție pe piața gazelor, unde, de asemenea, există intenția de a obliga producătorii să vândă pe bursă 70% din producție, ceea ce ar afecta proiectele de explorare și extracție a gazelor din Marea Neagră (offshore). “Oriunde nu avem firme mari de stat, trebuie să arătăm flexibilitate. Pe de altă parte, pe bună dreptate, încă nu avem suficientă încredere în calitatea guvernanței în marile firme de stat, ca să le lăsăm libere să se comporte ca orice actor de pe piață”, a subliniat Chirițoiu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *