Startul disponibilizărilor la CE Oltenia, pe 1 august: 4.000 angajați vor pleca în 2 ani. Este necesară aprobarea acționarilor

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Startul disponibilizărilor la CE Oltenia, pe 1 august: 4.000 angajați vor pleca în 2 ani. Este necesară aprobarea acționarilor
 • Care sunt măsurile de restructurare și reorganizare

Diponibilizările colective la Complexul Energetic Oltenia încep la 1 august 2016, când vor pleca 2.000 de angajați. Alți 2.000 de salariați vor părăsi societatea începând cu 1 aprilie 2017. Planul de disponibilizare 2016-2017 la CE Oltenia a fost revizuit pe motiv că acționarii nu au adoptat o hotărâre în acest sens în ședința din luna mai. Astfel, data efectivă de start a etapei I a concedierilor colective din 2016 a fost decalată  cu o lună.

CEolteniaPentru punerea în aplicare a planului de disponibilizări revizuit este nevoie de aprobarea acționarilor, o ședință AGA  fiind programată pentru data de 11 iulie.

Un prim plan de disponibilizare la CE Oltenia a fost elaborat în anul 2015. Urmare a implementării efective a măsurilor de reducere a activității, în iunie 2015 au fost disponibilizați 1.934 salariați, se precizează într-un raport al companiei. În contextul actual al pieței de energie, CE Oltenia trebuie să continue implementarea procesului de restructurare, în urma căruia să rămână în funcțiune doar capacitățile de producție cele mai eficiente, atât în zona de energie, cât și în zona de minerit, se menționează în același document consultat de InvesTenergy.

La finele lunii mai a.c., CE Oltenia avea, în activitate, 15.139 salariați. Numărul de salariați necesar pentru desfășurarea activității în urma implementării măsurilor de restructurare și reorganizare, este de 13.139 salariați în 2016 (după prima etapă), respectiv 11.154 salariați în anul 2017 (după etapa a II-a), conform unei Note a directoratului companiei.

Salariații concediați vor beneficia, în funcție de vechimea în muncă, de măsuri de protecție socială, respectiv: indemnizație de șomaj, venit lunar de completare și plăți compensatorii. În total, impactul venitului de completare asupra bugetului asigurărilor de șomaj pentru cele 4.000 de persoane ce vor fi concediate, conform planului de disponibilizări, este de peste 24.000 lei.

Măsuri de reorganizare: se închid perimetre, se externalizează activități, se vinde termocentrala Chiscani

Reducerea activității de exploatare a cărbunelui și de producere a energiei electrice, în anul 2016,  se va realiza prin:

 • închiderea perimetrului minier aferent Sector Seciuri;
 • închiderea perimetrului minier aferent Sector Peșteana Sud din cadrul UMC Peșteana;
 • închiderea Sectorului de subteran Tehornir;
 • trecerea în conservare a perimetrului minier aferent UMC Husnicioara;
 • valorificarea termocentralei Chiscani, prin vânzare prin licitație publică cu strigare. Are 2 grupuri cu o capacitate de 227 MW, respectiv 210 MW, care respectă condițiile de mediu;
 • externalizarea activității de prevenire stins incendii începând cu data de 01.08.2016;
 • externalizarea activității de vulcanizări de la nivelul Diviziei Miniere începând cu 01.04.2017.

Măsuri de reorganizare: posturile de conducere, reduse cu 21%

Reorganizarea activității miniere se va realiza prin desființarea unităților miniere de cariere și înfințarea a două sucursale. Principalele măsuri de reorganizare prevăzute sunt: posturile de conducere vor fi reduse cu un procent de 21%; reducere cheltuieli administrative; redimensionarea structurii organizatorice.

Cum se prezintă capacitățile de producție din energie și minerit

Reprezentanții CE Oltenia au realizat o analiză diagnostic a capacităților de producție din activitatea de energie și din cea de minerit.

 • Sucursala Electrocentrale Rovinari, cu 4 grupuri a 330 MW, este cea mai competitivă având costurile de producție cele mai scăzute dintre toate termocentralele din portofoliul CE Oltenia deoarece livrarea cărbunelui se face direct din cariere;
 • Sucursala Electrocentrale Turceni, cu 6 grupuri de 330 MW, ce au trecut prin diferite stadii de reabilitări/retehnologizări. În perioada următoare, va funcționa cu 4 grupuri, blocul 1 va intra în program de demontare și valorificare, grupul 6 fiind deja demontat. Astfel, grupurile 4,5 și 7 vor fi de bază, în timp ce grupul 3 va funcționa preponderent pe piața de echilibrare.
 • Sucursala Electrocentrale Ișalnița, cu 2 grupuri de 315 MW. Este cea mai veche centrală din CE Oltenia; va funcționa cu grupul nr.7, care a intrat într-un program de retehnologizare din 2009. Grupul 8 va fi închis din decembrie 2019 din cauza costurilor de producție necompetitive, nefiind reabilitat;
 • Sucursala Electrocentrale Craiova – 2 grupuri de 150 MW, care funcționează în cogenerare, sunt cele mai noi din cadrul comapniei;
 • Sucursala Electrocentrale Chiscani: s-a decis vânzarea termocentralei, procedura fiind în desfășurare;
 • Activitatea de extracție a lignitului se realizează pe teritoriul județelor Gorj și Mehedinți, fiind repartizată în 10 perimetre miniere. Cantitatea de cărbune care va fi produsă va fi folosită pentru consumul intern în vederea producerii cantității de energie, au decis reprezentanții companiei, luând în calcul diminuarea numărului clienților tradiționali (CET Arad, CET Oradea, CET Govora, RAAN). Se estimează o scădere a cantității de lignit produsă la CE Oltenia în următorii ani.

Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *