Artur Stratan , preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), susţine că dacă redevenţele se măresc „consecinţele vor fi catastrofale pentru industrie pentru că un nivel mărit al redevenţelor nu înseamnă altceva decât scurtarea vieţii de exploatare a unui zăcământ”.
„Redevenţa se calculează nu la nivel de companie, deci operaţiunile nu sunt cumulate, redevenţa se calculează şi se plăteşte la nivel de zăcământ. În clipa în care, în baza unei redevenţe mărite eficienţa economică ajunge la zero sau trece pe pierdere, acel zăcământ va fi închis. Închiderea unui zăcământ ar trebui să reprezinte o catastrofă pentru Guvern pentru că, în clipa în care un zăcământ nu mai produce deja, nu se mai produc taxe la bugetul de stat. Se pierde şi taxa pe profit şi cash flow-ul din TVA, redevenţele, plus celelalte taxe adiţionale”, a afirmat preşedintele ROPEPCA, citat de Agerpres, la o conferință de specialitate.
În opinia sa, noua lege a redevenţelor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, în condiţiile în care până la finalul anului, tehnic, nu se mai pot face demersurile necesare în acest sens.