Studiu EPG. PNRR nu prezintă soluții la probleme stringente: structurarea defectuoasă a pieței, sărăcia energetică sau digitalizarea rețelelor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Studiu EPG. PNRR nu prezintă soluții la probleme stringente: structurarea defectuoasă a pieței, sărăcia energetică sau digitalizarea rețelelor
  • Unele măsuri rămân vagi –  absorbția resurselor regenerabile, retragerea progresivă a cărbunelui, decarbonizarea încălzirii central – și necesită foi de parcurs mai detaliate pentru implementare

Planul Național de Redresare și Reziliență – PNNR nu prezintă soluții la probleme stringente, cum ar fi structurarea defectuoasă a pieței, în special privind piața de echilibrare, sărăcia energetică sau digitalizarea rețelelor. Extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale (fie și „pregătită pentru hidrogen”) și concentrarea pe extinderea utilizării metanului pentru încălzire și producția de electricitate ar putea duce la active blocate și dependența de combustibilii fosili, dacă nu se bazează pe o evaluare riguroasă, avertizează Asociația Energy Policy Group (EPG), într-un studiu care evaluează reformele și investițiile din principalele sectoare economice cu impact climatic propuse în PNRR.

În plus, utilizarea hidrogenului regenerabil, o resursă rară și valoroasă, ar trebui să fie aibă prioritate în procesele industriale greu de decarbonizat și în transportul maritim și aerian, și nu pentru încălzirea gospodăriilor individuale, se subliniază în studiu, care a fost prezentat în cadrul unui workshop pe tema PNRR – o șansă ratată sau o schimbare transformațională, organizat de EPG.

În studiul menționat se remarcă că proiectele cu un status îndoielnic al prevederilor climatice, alese fără mecanisme competitive, au fost eliminate. PNRR stabilește o retragere progresivă a cărbunelui și lignitului până în 2032 iar o lege revizuită a energiei (care urmează să intre în vigoare până pe 30 iunie 2023) ar trebui să permită o capacitate suplimentară de generare a energiei solare și eoliene de cel puțin 3 GW până la mijlocul lui 2026. Unele dintre cele mai promițătoare măsuri includ un nou cadru legislativ pentru hidrogen, cu un obiectiv ce vizează o capacitate de electroliză de 100 MW până în 2026, reforme în sprijinul investițiilor eoliene offshore, noi mecanisme privind eficiența energetică în industrie, decarbonizarea activităților de încălzire și răcire, precum și o capacitate de stocare de 240 MW care ar urma să fie instalată până în 2025.

În studiu se vine cu recomandări pe Energie:

* Unele măsuri rămân vagi (de exemplu, absorbția resurselor regenerabile, retragerea progresivă a cărbunelui, decarbonizarea încălzirii centrale) și necesită foi de parcurs mai detaliate pentru implementare.

*  Sunt necesare măsuri suplimentare pentru a aborda problemele legate de funcționarea piețelor angro de energie.

* Sunt necesare măsuri financiare și nefinanciare pentru a combate sărăcia energetică, insuficient abordată de către legislația actuală.

* Ar trebui acordată o mai mare prioritate extinderii și digitalizării rețelelor electrice, pentru a ermite absorbția capacităților energetice regenerabile și electrificarea generală a economiei.

* Ar trebui reliefate măsuri concrete pentru a evita dependența de gazele naturale și activele blocate.

* Obiectivele privind absorbția hidrogenului regenerabil ar trebui să fie deconectate de planurile privind extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale.

Asociația Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent specializat în politici energetice și de climă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.