Studiu EY: Mașinile electrice, de bază până în 2025. Consumul de energie tradiţională şi  regenerabilă – la egalitate în Europa

Publicat pe Categorii Energie, Opinii / Analize, Regenerabile
Prima Pagina Energie Studiu EY: Mașinile electrice, de bază până în 2025. Consumul de energie tradiţională şi  regenerabilă – la egalitate în Europa

Consumul de energie tradiţională şi cel de energie regenerabilă vor ajunge la egalitate în Europa, cu douăzeci de ani înaintea SUA, relevă un studiu realizat de EY România. “Până în anul 2022 în Europa şi 2021 în Oceania, costurile de generare şi stocare autonomă a energiei vor fi similare cu costul de achiziţie a energiei de la un furnizor. Pieţele americane vor atinge paritatea off-grid într-un orizont de timp mai mare, de exemplu în 2042 în regiunea de sud-est, unde sectorul energetic este complex şi foarte regionalizat”, se precizează în studiul de specialitate.

Potrivit EY, în toate pieţele, până în 2025, vehiculele electrice vor ajunge la paritate cu vehiculele tradiţionale, cu combustie internă, în ceea ce priveşte costurile şi performanţele.

„În România se aşteaptă o clarificare a sistemului de integrare a capacităţilor de producţie din surse regenerabile ale posibililor ‘prosumeri’. Pe fondul nemulţumirii investitorilor în capacităţi mari, care văd că investiţiile lor nu se recuperează în ritmul propus în legislaţia primară, pe fondul nemulţumirii operatorilor de distribuţie care ar trebui să investească în contoare inteligente şi în toată logistica de contractare şi achiziţie a electricităţii generate, pe fondul cadrului fiscal ce nu permite ca o persoană fizică să factureze un agent economic, un document de discuţie propune achiziţia energiei electrice produse în capacitate ‘personală’ sub 300 kW la preţul la care distribuitorii achiziţionează energie pentru acoperirea pierderilor în reţea, fără obligaţia asumării penalităţilor pentru dezechilibrele generate”, susține Valeriu Binig, partener EY România.

“Linia de separaţie până la statutul de ajutor de stat este foarte subţire. Asistăm la eforturi ale companiilor de utilităţi din România de a deveni agile şi de a implementa soluţii de tip smart, de a oferi clienţilor palete largi de servicii pe lângă marfa numită electricitate, uneori şi gaz. Mai trebuie răbdare până când acest efort de transformare va aduce profituri clare”, a adăugat Binig.

Studiul evidenţiază doi factori care ar putea accelera atingerea punctelor cheie de transformare – schimbarea preferinţelor consumatorilor în favoarea energiei regenerabile şi adopţia accelerată de tehnologii care permit integrarea uşoară în reţelele de distribuţie de energie şi reduc costurile de generare de energie solară şi eoliană, precum şi cele de stocare de energie în baterii. Estimările privind creşterea adopţiei energiilor regenerabile până în 2050 reflectă această tendinţă. În Europa şi Oceania, energiile regenerabile vor reprezenta 50%, respectiv 49% din cererea de energie. În SUA, unde politicile privind energiile regenerabile sunt în plină evoluţie şi diferă de la o regiune la alta, gradul de absorbţie variază de la 18% în nord-est, până la 49% pe Coasta de Vest.

Rezultatele studiului EY indică faptul că venituri anuale de 67 de miliarde dolari ale companiilor tradiţionale de utilităţi vor risca să scadă până în 2050, datorită distribuţiei de energie solară generată în regiune.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *