Studiu FPPG: Rețeaua de gaze naturale din România este relativ izolată de piața europeană a gazelor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Studiu FPPG: Rețeaua de gaze naturale din România este relativ izolată de piața europeană a gazelor

“Sectorul gazelor naturale din România este nefuncțional, iar evoluția sa către o piață liberalizată echitabilă și echilibrată este împiedicată de obstacole majore. Rețeaua de gaze naturale din România este relativ izolată de piața europeană a gazelor naturale”, se aubliniază într-un studiu lansat de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) privind dinamica pieței de gaze naturale autohtone “Piața Gazelor Naturale din România. Cum garantăm securitatea și competitivitatea sectorului”.

Franck Neel, președinte FPPG, declară: ”Pentru luarea acelei decizii finale de investiții în ceea ce privește gazele naturale din Marea Neagră este nevoie de predictibilitatea cadrului de reglementare, liberalizarea pieței, interconexiunile și stabilitatea fiscală”.

Redăm din studiu:

“Capacitățile de transport transfrontalier sunt limitate atât pentru importuri, cât și pentru exporturi. Capacități de import: Cea mai mare parte a capacităților de import transfrontalier este concentrată în Ucraina (~85%). Cele două puncte de interconectare cu țările din UE, cum ar fi Ungaria și Bulgaria, au capacități foarte limitate. De exemplu, punctul de transfer al importurilor din Ungaria în România (Csanadpalota) a fost saturat în ultima perioadă de vârf de cerere din ianuarie 2019. Importurile de gaze naturale au un rol cheie în acoperirea cererii de gaze naturale din România în perioadele cu vârf de cerere din timpul iernii. Diversificarea redusă a surselor de import face ca România să fie puternic dependentă de cantitățile de gaze naturale transportate prin Ucraina. Un test de stres realizat de ENTSOG3 în 2017 a arătat că piața românească a gazelor naturale este una dintre cele mai vulnerabile din UE în cazul unei întreruperi a importurilor de gaz rusesc prin Ucraina. Într-adevăr, dacă cantitățile de gaz rusesc sunt întrerupte în primele două săptămâni din februarie, cererea va trebui redusă cu aproape 25%.

Capacitățile de export din România către alte piețe ale gazelor naturale din UE sunt aproape inexistente. Astfel, România este și mai izolată de piețele europene de gaze, ceea ce împiedică dezvoltarea unei piețe angro. În 2018, Transgaz s-a angajat să crească capacitățile de export către piețele europene cu 4 mld. m3/ an. Introducerea conductei BRUA4, cu cele două faze ale sale , va însemna îndeplinirea acestui angajament și va spori interconexiunile între piața românească și europeană a gazelor naturale.

Experții care au lucrat la studiu – echipa de consultanță Emerton, una companiile de top la nivelul UE cu sediul principal la Paris, împreună cu FPPG, sunt de părere că punerea în aplicare a OUG nr. 114/2018 va exacerba în mod clar lipsa de lichidități de pe piața angro a gazelor naturale și va genera efecte dăunătoare pe termen mediu și lung asupra securității aprovizionării și accesibilității financiare a clienților finali.

”Lipsa unei protecții adecvate a consumatorilor vulnerabili limitează acceptabilitatea politică de a lega tarifele pentru clienți casnici de prețurile de pe piața angro a gazelor naturale, ceea ce perpetuează nevoia de tarife netransparente și artificial reglementate, care reduc atractivitatea pieței cu amănuntul pentru noi jucători”, afirmă Sebastien Zimmer, Partener Emerton.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *