Studiu:  Impactul industriei de petrol și gaze asupra economiei s-a dublat în 2022. A crescut la 8% din PIB

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Opinii / Analize, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Esential Studiu:  Impactul industriei de petrol și gaze asupra economiei s-a dublat în 2022. A crescut la 8% din PIB

Impactul total al industriei de petrol și gaze asupra economiei (inclusiv efectele directe, indirecte și induse) a crescut de la 3,1% din PIB în 2020 la 4,1% din PIB în 2021 și aproximativ 8% din PIB în 2022, arată un studiu întocmit de think-tank-ul Consilium Policy Advisors Group (CPAG), cu sprijinul Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG).

“Studiul reconfirmă faptul că industria gazelor naturale rămâne un sector strategic pentru România. Implicarea noastră nu se limitează la contribuția economică pe care o aducem an de an, ci dorim să fim în continuare un coechipier solid și real, un furnizor de securitate energetică și echilibru, atât în contextul turbulențelor geopolitice pe care le traversăm, cât și în contextul tranziției către decarbonare. De peste 150 de ani, fără încetare, rămânem un stâlp al stabilității și al parteneriatului în țara noastră. Contribuţiile fiscale totale plătite de către sectorul de petrol şi gaze la bugetul consolidat au fost, în 2021, de 29,8 miliarde lei, reprezentând 7,8% din veniturile totale ale statului.”, susțin reprezentanții FPPG.

În prima jumătate a anului 2022, totalul contribuţiilor pe care sectorul l-a plătit la buget a reprezentat aproape 10% din veniturile bugetare.

Dacă vă întrebaţi din ce sume statul a reuşit totuşi să ajute populaţia vulnerabilă în faţa preţurilor mari la electricitate şi a preţului petrolului (…) o parte din acele sume au venit de aici. Practic sunt încasări mai mari pe care sectorul de petrol şi gaze le-a dat la buget, a declarat Laurian Lungu, economist şi co-fondator Consilium Policy Advisors Group.

Potrivit studiului, în urma creşterii atât a cantităţilor, cât şi a preţurilor, redevenţele şi taxele suplimentare plătite de către sectorul de petrol şi gaze au atins un nivel record în prima jumătate a anului 2022. Acestea au totalizat 8,1 miliarde lei, echivalentul a 3,7% din veniturile totale ale bugetului.

“Putem spune că acest studiu este un exercițiu de prevenție. Este o așezare a cifrelor astfel încât mediul politic să ia decizii în cunoștință de cauză. Să dea legi astfel încât industria să le poate aplica”, a precizat Cătălin Niță, Director Executiv FPPG.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *