Studiu RWEA: Dezvoltarea strategică a sectorului energiei regenerabile în România în perspectiva anului 2030

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Studiu RWEA: Dezvoltarea strategică a sectorului energiei regenerabile în România în perspectiva anului 2030

Eenimentul de lansare a Studiului privind dezvoltarea strategică a sectorului energiei regenerabile în România în perspectiva anului 2030, inițiat de RWEA- Asociația Română pentru Energie Eoliană, a avut loc ieri, 7 iulie. Studiul a fost realizat în colaboare cu DNV Energy Systems Germany GmbH și cu implicarea directă a companiei Transelectrica prin furnizarea de informații din Planul de dezvoltare a RET 2022-2031.

Studiul poate fi consultat AICI

„Pentru 2023, planurile sunt acolo şi se vor instala noi MW în eolian în sistem (…) Se vor racorda cu siguranţă. (…) Sunt lucruri care vor facilita şi vor împinge România spre această ţintă de 45% energie regenerabilă în consumul final de energie brută al Uniunii Europene în 2030. Asta este ultima ţintă a Comisiei Europene. Cu toţii ne dorim să contribuim la această ţintă. Iar tocmai aceste investiţii şi acest tip de resursă va duce la o ajustare a preţurilor şi practic la această independenţă (energetică) a Uniunii Europene. Noi mai avem un studiu în derulare, estimăm în toamnă să fie finalizat, pornind de la premizele acestui nou context, REPower EU. Acolo vom avea răspunsul cu privire la cum vor fi influenţate preţurile, investiţii, interconexiuni… Reglementările se mişcă, lucrurile se schimbă, avem deja din decembrie PPA-uri, s-a transpus directiva 944, sunt permise acum, aşteptăm la începutul anului viitor şi contractul pentru diferenţă (CfD)”, a declarat Georgiana Toma , membru în boardul Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA) din partea Enel Green Power Romania, citată de ziarul Bursa.

Zoltan Nagy Bege, vicepreşedinte ANRE a afirmat că “este nevoie de reevaluarea urgentă a Planului Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice, după ce Comisia Europeană a propus două pachete de măsuri, Fit for 55 şi RePowerEU” și că trebuie eliminate neconcordanţele între PNIESC şi Planul de dezvoltare pe 10 ani al Transelectrica.

El a anunțat că ANRE are în dezbatere publică un pachet de reglementări care targetează flexibilizarea reţelei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.