Țării, cât mai mult cărbune. Șefii CE Oltenia au planuri pentru noi investiții la Carierele Lupoaia, Roșia de Jiu și Tismana. Studiile de fezabilitate, prezentate acționarilor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic Țării, cât mai mult cărbune. Șefii CE Oltenia au planuri pentru noi investiții la Carierele Lupoaia, Roșia de Jiu și Tismana. Studiile de fezabilitate, prezentate acționarilor
  • Directorat CE Oltenia:„Proiecțiile de preț pentru energia electrică și certificatele ETS indică păstrarea lignitului în mix la un nivel asemănător celui din prezent cel puțin până în 2025. Pe termen lung, rolul lignitului poate fi păstrat prin dezvoltarea de noi capacități, prevăzute cu tehnologie de captare, transport și stocare geologică a CO2”

Este de necontestat faptul că România are nevoie în continuare de lignit, care este important pentru asigurarea adecvanței SEN în situații extreme: secetă prelungită și ger. Pentru a-și păstra locul în mixul energetic, costul lignitului trebuie să fie cât mai scăzut, iar consumul propriu tehnologic al grupurilor energetice trebuie redus, admit reprezentanții CE Oltenia.

„Proiecțiile de preț pentru energia electrică și certificatele ETS indică păstrarea lignitului în mix la un nivel asemănător celui din prezent cel puțin până în 2025. Pe termen lung, rolul lignitului poate fi păstrat prin dezvoltarea de noi capacități, prevăzute cu tehnologie de captare, transport și stocare geologică a CO2”, se afirmă într-un document al Directoratului companiei prin care se prezintă acționarilor investiții ce pot fi realizate la mai multe cariere.

Astfel, Directoratul CE Oltenia informează și cere aprobarea acționarilor, convocați în ședință AGEA în data de 13 august, cu privire la studiile de fezabilitate pentru realizarea a trei obiective de investiții la Cariera Lupoaia, Cariera Roșia de Jiu și Cariera Tismana.

La Cariera Lupoaia din jud Gorj au fost identificate oportunități de utilizare a resurselor naturale și se intenționează demararea unor lucrări pentru menținerea capacității de 4.000 mii tone/an. Potrivit studiului de fezabiltate, se va implementa o soluție de exploatare și valorificare a resursei minerale utile, pe un perimetru de exploatare cu dotarea existentă, folosind aceeași metodă de exploatare. Această soluție ar urma să asigure exploatarea rațională și valorificarea superioară a zăcământului de lignit din Cariera Lupoaia.

Studiul de fezabilitate stabilește cadrul de acțiune pentru următorii 9 ani cu privire la dezvoltarea investiției și activitatea de producție din cariera Lupoaia. Au fost luate în considerare mai multe scenarii, se recomandă reducerea perimetrului de exploatare aprobat prin licența de exploatare. Valoarea investiției este estimată la  236.392 mii lei ( 1102509 euro), durată de realizare: 9 ani (2019-2027).

La cariera Lupoaia a fost demarat procesul pentru obținerea actului normativ în vederea aprobării exproprierii pentru cauză de utilitate publică.

Acționarii CE Oltenia sunt solicitați să aprobe și studiul de fezabilitate aferent investiției Deschiderea și punerea în exploatare a Carierei Roșia de Jiu, jud Gorh, la o capacitate de 8 milioane tone/an lignit. Se preconizează că în următorii 9-17 ani de activitate se va obține o cantitate brută de cărbune cuprinsă între 32.390 mii tone – 62.210 mii tone, cu investiții necesare cuprinse între 606.238 mii lei și 837.017 mii lei.

A fost realizat un studiu de fezabilitate și pentru menținerea și dezvoltarea capacității la Cariera Tismana I, jud Gorj, la 5.000.000 tone/an lignit, pentru o perioadă de 8 ani.

Guvernul  a aprobat  trei proiecte de hotărâre privind scoaterea din circuitul silvic a unor terenuri forestiere pentru crearea fronturilor de lucru în carierele Roșiuța și Jilț Sud.

Șefii CE Oltenia dau asigurări că planul de restructurare și decarbonare, care va prezenta investiții pentru următorii 5 ani, va fi finalizat la începutul lunii august.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.