Tehnologia deepfake, implicații și provocări. Cum avansează și cum ne putem proteja împotriva riscurilor

Publicat pe Categorii Esential, Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential Tehnologia deepfake, implicații și provocări. Cum avansează și cum ne putem proteja împotriva riscurilor

Tehnologia deepfake este o metodă de a crea clipuri video și audio false, dar foarte realiste, care pot fi folosite pentru a manipula și a dezinforma. În România, această tehnologie a fost deja folosită în campanii electorale, încercări de fraudă, divertisment și chiar în viața privată.

Vă invităm să citiți analiza realizată de Marius Vladu, membru fondator Forumul Academic Român – FAR, pentru a recunoaște și preveni deepfake-urile.

Cum avansează tehnologia deepfake și cum ne putem proteja împotriva riscurilor sale.

Tehnologia deepfake este capabilă să creeze conținut video și audio manipulate extrem de realist. Ca și în cazul altor tehnologii, tentația de a fi utilizată în sens negativ, determină o preocupare tot mai mare peste tot în lume. 

În România, pe măsură ce avansează rapid este folosită în contexte diverse, mai ales pentru a manipula şi crea prejudicii de imagine, dar şi patrimoniale. Deşi deepfake-urile pot fi utilizate în scopuri amuzante sau artistice, alternativa de a fi folosite în mod fraudulos sau pentru a răspândi dezinformare, a devenit un scenariu real.

Această analiză îşi propune să aducă în atenția noastră implicațiile și provocările tehnologiei deepfake în România și explorează măsurile minimale ce pot fi luate pentru a ne proteja împotriva acestor riscuri. Un prim exemplu notabil de utilizare a tehnologiei deepfake în România, a fost în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2019. Un video deepfake cu unul dintre candidați, care promitea măsuri controversate, a fost distribuit pe scară largă, generând confuzie și dezinformare în rândul alegătorilor.

Un alt exemplu, mai recent, este despre cum prin metoda deepfake, autorii au încercat să obțină câștiguri ilegale, falsificând vocea Guvernatorului Băncii Naționale a României,  într-un video care îl arăta promovând investiții frauduloase. Clipul video folosea imaginea și vocea guvernatorului pentru a recomanda investiții în acțiuni și oferea privitorilor un link către o platformă falsă.

Aceste incidente au scos în evidență puterea și impactul negativ al tehnologiei deepfake în contextul campaniilor electorale și nu numai. Pe lângă aspectele politice, deepfake-urile au intrat șiîn sfera divertismentului și a mass-media.Vedetele din România au fost adesea ținte ale acestor manipulări, cu videoclipuri deepfake care le-au atribuit declarații sau acțiuni false. Aceste falsuri pot afecta grav imaginea publică a persoanelor și pot crea confuzie în rândul fanilor.

De asemenea, deepfake-urile au un impact semnificativ asupra vieții private. Imaginați-vă situația în care o persoană este reprezentată într-un videoclip explicit și manipulat deepfake fără consimțământul său. Acest lucru poate duce la distrugerea reputației și la suferințe emoționale profunde.

Pentru a combate riscurile asociate tehnologiei deepfake, autoritățile și organizațiile din România au început să se implice în promovarea conștientizării și educației în domeniu. S-au organizat seminarii și ateliere pentru a informa publicul cu privire la identificarea deepfake-urilor și la modul de protecție împotriva lor. De asemenea, se caută soluții tehnologice avansate pentru a detecta și preveni răspândirea deepfake-urilor. Una dintre soluțiile propuse este utilizarea tehnologiei blockchain pentru a crea o verificare autentică a conținutului digital și pentru a identifica deepfake-urile. Această abordare ar putea contribui la creșterea încrederii în informațiile online și la reducerea impactului negativ al dezinformării.

În concluzie, tehnologia deepfake aduce cu sine atât oportunități creative, cât și riscuri semnificative în România. Este important să fim conștienți de aceste riscuri, să ne educăm în privința verificării informațiilor accesând canalele oficiale pentru a putea identifica deepfake-urile, şi să ne protejăm împotriva efectelor acestora. Colaborarea autorităților din domeniu cu organizațiile neguvernamentale şi cu mass-media în vederea informării publicului larg, ne pot ajuta să navigăm mai responsabil în era digitală și să ne protejăm integritatea și demnitatea. larg ne pot ajuta să navigăm responsabil în era digitală și să ne protejăm integritatea și demnitatea.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *