Termoenergetica nu va mai fi singurul furnizor de agent termic în București. Strategia de termoficare a Capitalei va încuraja deschiderea pieței pentru investiții private

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Energie Electrica si termica Termoenergetica nu va mai fi singurul furnizor de agent termic în București. Strategia de termoficare a Capitalei va încuraja deschiderea pieței pentru investiții private

Bucureștiul va permite locuitorilor săi să beneficieze de noi posibilități de producere a agentului termic pentru casele lor. Un prim pas în această direcție este ca Termoenergetica să nu mai fie singurul furnizor de agent termic în București.

Azi, la Primăria Capitalei, a avut loc o întâlnire pe tema schimbării strategiei de termoficare a Bucureștiului. Iarna aceasta multe dintre gospodării nu au avut căldură sau apă caldă în mijlocul iernii. Nu este prima data când bucureștenii trec prin asta.

La discuțiile asupra noii strategii, care înseamnă, în principal, deschiderea pieței de termie către producători și furnizori privați, au participat Nicușor Dan, primarul Capitalei, reprezentanți ai producătorilor de energie electrică, operatori ai sistemelor de distribuție de energie și gaz, experți în eficiență energetică, reprezentanți ai asociațiilor de proprietari și reprezentanți politici. Tema întâlnirii a fost diversificarea surselor de producție a agentului termic prin atragerea de investiții private.

“În cadrul întâlnirii am anunțat că primăria municipiului București va susține inițiativele private în sectorul de termoficare a Bucureștiului și va ajuta cat mai mult la facilitarea acestora. Avem nevoie de investiții noi, care să ducă apă caldă și în zonele Bucureștiului care au avarii dese sau care sunt mai slab deservite de sistemul actual”, a declarat Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

“Bucureştenii au nevoie de noi soluții de încălzire. E nevoie să venim în sprijinul sistemului actual, moștenit de pe vremea comunismului, prin diversificarea surselor de producere, distribuție și furnizare de agent termic. Trebuie să ne uităm la bune practici din alte capitale europene și să permitem investiții private în sistemul de termoficare. Nu renunțăm la sistemul centralizat, dar acesta trebuie să permită complementaritatea cu alte soluții adaptate nevoilor bucureștenilor, precum centralele de bloc, de cartier sau noi capacități de producere a apei calde din surse regenerabile, pompe de căldură sau energie geotermală,” a declarat deputatul USR de București, Cristina Prună.

„Bucureștenii nu trebuie să mai fie prizonieri într-un sistem care nu le oferă nici căldură nici apă caldă. Monopolul de stat nu a dus niciodată la soluții bune sau competitive. Dacă chiar vrem să avem căldură în case, trebuie este să deschidem piața astfel încât oamenii să aibă alternative. Trebuie să încurajăm investițiile în centrale, cum sunt cele de cvartal, și în noi surse de căldură. Singurul mod în care bucureștenii nu vor mai fi condamnați să stea în frig este dacă au alternative”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

Primarul capitalei, Nicușor Dan, a subliniat că există un efort susținut din partea primăriei pentru a reabilita cât mai mulți kilometri de conducte ale Termoenergetica. În total, rețeaua primară de termoficare a Bucureștiului se întinde pe 954 de km de conductă, din care 771 de km necesită reabilitare.

Discuțiile cu actorii din piață vor continua pentru a facilita noi investiții în surse alternative de încălzire, cu emisii reduse de dioxid de carbon. Fie că vorbim de panouri fotovoltaice, pompe de căldură, valorificarea potențialului geotermal din nordul Bucureștiului sau centrale de cvartal pe bază de gaz natural.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.