“Avem un sistem supradimensionat, în condiţiile unei susţineri financiare necorespunzătoare, deci este subfinanţat în totalitate. Cheltuim foarte, foarte mulţi bani pe componenta de operare, care este generată de pierderi masive, de ineficienţă. Dacă aţi avea cifrele, v-aţi speria ce dimensiuni există. Atragem bani prin subvenţii locale şi de la bugetul de stat, prin rectificare, foarte, foarte mulţi. Cu banii aceştia modernizam toate sistemele”, a declarat Doru Vișan, Secretar de Stat Ministerul Energiei, la cea de-a treia ediție a forumului dedicat energiei termice, sub denumirea Thermal Energy Forum 2018, organizat de publicatia The Diplomat – Bucharest, în data de 22 februarie 2018.
Gheorghe Piperea, Administrator judiciar RADET a afirmat: “Sunt câteva lecții pe care le-am învățat din intrarea celor două entități în insolvență, respectiv RADET și ELCEN. Prima și cea mai importantă lecție pe care am învățat-o este să nu lăsăm această oportunitate a crizei să treacă pe lângă noi. Sunt lucruri esențiale pe care vrem să le schimbăm încă de pe acum, din faza de insolvență, astfel încât la ieșirea din insolvență, în urma fuziunii, noua entitate să pornească pe baze sigure, certe.”
Valeriu Binig, Partener, EY ROMANIA a subliniat: “Sunt satisfăcut de evoluția acestui forum, ajuns la a patra ediție, care câștigă consistență și prestigiu în fiecare an. La această ediție, există o dezbatere dacă trebuie să avem o strategie națională privind alimentarea centralizata cu căldură sau ar trebui ca decidenții locali să-și elaboreze concepte energetice proprii, subiect al unui consens politic cu sprijin din partea administrației centrale.”
Prin organizarea acestui eveniment dedicat responsabililor de politici la nivel înalt și liderilor companiilor, The Diplomat – Bucharest subliniază importanța consolidării dialogului privind situația actuală și noile oportunități pentru sectorul de energie termică din Romania, în contextul măsurilor propuse prin “Pachetul de iarnă”.
Directiva europeana revizuită (RED) subliniază încă o data necesitatea utilizării surselor de energie regenerabilă (RES) în operarea sistemelor de încălzire și de răcire precum și în infrastructura de transport. În ceea ce privește încălzirea și răcirea în sistem centralizat, RED are o abordare în 3 direcții.
Este necesar ca Statele Membre să se asigure că autoritățile locale, naționale și regionale vor include dispoziții pentru integrarea și utilizarea energiei regenerabile și folosirea energiei reziduale.
Clienții sistemelor care nu sunt eficiente din punct de vedere energetic ar avea posibilitatea să se deconecteze de la acestea în favoarea utilizării propriilor lor surse de energie regerabilă pentru încălzire și răcire, dar Statele Membre pot restrânge acest drept, acordându-l doar celor cărora pot demonstra ca aceste soluții proprii sunt mai eficiente energetic.
Operatorii rețelelor de energie electrică trebuie, de asemenea, să evalueze potențialul de utilizare a rețelelor de încălzire și răcire centralizată în scopul existenței unui echilibru și pentru motive ce țin de stocarea energiei.
În ceea ce privește resursele de biomasa, Directiva europeană revizuită ar introduce criterii stricte de sustenabilitate aplicate folosirii biocarburanților și biolichidelor cu emisie de gaze cu efect de sera considerate ca avand impact distinct ce trebuie cuantificat.
Evenimentul a fost organizat împreună cu ARPEE.
Nu trebuie sa fii foarte expert in materie sa constati ca acest forum a rezolvat doar socializarea participantilor FARA NIMIC CONCRET CA SOLUTIE . Poate ca unica utilitate ar fi RECUNOASTEREA DREPTULUI LA DECONCTARE DE LA SERVICIILE CENTRALIZATE . Aici a ajuns un guvern saturat cu incompetenti , in efect incapabili sa inteleaga INCALZIREA CENTRALIZATA . SUNTEM IN PERIOADA POST EXOD AL ENERGETICENILOR DIN ROMANIA . !!