Tinerii vin cu „EnergiaTa” în sprijinul micilor producători de energie verde

Publicat pe Categorii CSR, Energie, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Tinerii vin cu „EnergiaTa” în sprijinul micilor producători de energie verde
  • În România, obținerea unei autorizații de montare a unui sistem de panouri fotovoltaice durează în jur de 450 de zile. Tinerii își propun să reducă la 100 de zile, să se ajungă astfel la durata medie la nivelul Uniunii Europene

Autori:  Mihai Toader-Pasti, George Constantin și Claudiu Butacu (echipa proiectului EnergiaTa)

Tranziția către era post petrol și cărbune este acum accelerată în urma tratatului Organizației Națiunilor Unite de la COP21 – Paris ce presupune limitarea încălzirii globale la 2°C până la finalul secolului prin reducerea gazelor cu efect de seră, în principal a emisiilor de CO2.

România, ca membră a Organizației Națiunilor Unite și a Uniunii Europene, trebuie să depună eforturi de a spori eficiența energetică și a face tranziția către o economie verde bazată pe surse nepoluante de energie.

Clădirile sunt responsabile de 40% din consumul de energie și 36% din emisiile de CO2 la nivel European, fiind astfel un sector cu o pondere foarte mare și prin urmare cu un mare potențial de ameliorare. Dacă din punct de vedere al eficienței energetice România stă bine raportat la eficiență energetică, dacă discutăm despre producție de energie verde observăm ca acest trend s-a manifestat doar la marii producători, pentru micii producători ne-existând în acest moment o legislație favorabilă.

Pe lângă procesul de eficientizare energetică, de reabilitare termică și producție de energie regenerabilă, un aspect foarte important este calitatea și siguranța locuințelor. Aproape 80% din timp îl petrecem în clădiri, fie că suntem la serviciu, acasă, la cumpărături sau instituții publice. Clădiri mai bune, confortabile, sigure cu un cost de operare scăzut înseamnă populație mai fericită și sănătoasă.

Atât Germania cât și Emiratele Arabe Unite, cât și alte țări își propun ca până în 2050 să devină 100% consumatoare de energie verde. Întrebarea este ce se întâmplă cu România în anul 2050 și cum ne vom poziționa din punct de vedere al consumului de energie, al costului și accesibilității, al mixului energetic, care va fi strategia națională de dezvoltare și ce șanse sunt pentru a o respecta, având în vedere condițiile care există în 2016 pentru micii producători.

imagine1_slogan

 

Proiectul energiaTa.org a pornit de o mână de tineri pasionați, care își propun să faciliteze producția individuală de energie electrică pentru micii producători. Dacă astăzi pentru a avea un sistem de producere a energiei prin panouri fotovoltaice și pentru un aviz tehnic de recordare îți trebuie autorizații ca pentru o locuință nouă, iar producerea și tariful pentru injectarea în rețea sunt în lucru de ani de zile, tinerii își propun să reducă numărul de zile de la peste 450 astăzi, la 100 de zile, durată medie la nivelul Uniunii Europene.

imagine2_harta

Producția de energie verde, nepoluantă în timp va genera un preț mai mic pentru electricitate și ca efect industrii mai puternice ce vor crea mai multă valoare în societate, fiind astfel vectorii unei economii mai puternice și unei creșteri a standardului de calitate a vieții.

În general impresia este că pentru a asigura necesarul de energie electrică ai avea nevoie de suprafețe enorme de teren, realitatea este însă alta. De exemplu, pentru asigurarea consumului intern al României este necesară o capacitate instalată de 50.000 MW în energie fotovoltaică, aceasta ocupând o suprafață de doar 1250 kilometri pătrați – 0,5% din suprafața României sau o suprafață de dimensiunea Bucureștiului.

Pentru ca Energia Ta să devină Energia Noastră, a Tuturor, implicați-vă în acest demers public. Pentru a rămâne la curent cu evoluția tinerilor, vă puteți abona la newsletterul lor lunar. Detalii pe site: energiaTa.org

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *