Topul companiilor din N-V României: Mol România Petroleum Products, pe primul loc

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential Topul companiilor din N-V României: Mol România Petroleum Products, pe primul loc

Analiștii RisCo: Anul 2015 va consolida poziția zonei de nord-vest a României, de motor economic datorită prezenței masive a investitorilor străini și integrării acestora cu piețele europene
N-V
Mol România Petroleum Products ocupă primul loc în cadrul unui clasament al companiilor din N-V României, realizat de RisCo.ro. Compania era în fruntea clasamentului și în anul 2013. “Anul 2014 a fost benefic pentru Mol în România, care a raportat creșteri atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, cât și al profitului în timp ce numărul de angajați a rămas constant, în ciuda scăderii prețului petrolului la nivel mondial și performanțelor în general mai slabe ale distribuitorilor de produse carburanți, potrivit RisCo Servicii Financiare. Cifra de afaceri a companiei din 2014 a fost de 4,3 miliarde lei, în creștere cu 25,7 milioane lei comparativ cu valoarea din anul 2013, iar profitul a crescut de la 89,8 milioane lei în 2013 la 94,3 milioane lei în 2014.

RisCo.ro a realizat un clasament a celor mai importante 20 companii din zona de nord-vest a României – respectiv județele Bihor, Bistrița- Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare – în funcție de cifra de afaceri raportată la finalul anului 2014. „Ultimul deceniu a marcat o creștere accelerată în această regiune, în special datorită apropierii geografice de investitorii străini și partenerii noștri comerciali cei mai importanți la nivelul Uniunii Europene. Astfel, zona de nord-vest a atras în ultimii 10 ani investiții străine mai importante numeric și valoric decât orice altă regiune a țării, cu excepția Bucureștiului. Lipsa unei infrastructuri rutiere dezvoltate a fost pentru firmele din nordul și vestul țării o piedică mai mică din punct de vedere al comerțului internațional decât pentru companiile din restul României, iar calitatea și calificarea personalului a constituit un avantaj. În aceste condiții, performanțele economice din această regiune sunt superioare celorlalte zone ale țării”, se precizează într-un comunicat al RisCo.ro

Comparativ cu anul 2013, se constată modificări în clasamentul companiilor în zona de N-V a României. Astfel, din primele 10 companii doar 4 și-au menținut pozițiile, în timp ce restul fie și-au modificat locurile, fie au părăsit topul.
tabel
Locul 2 în top revine, ca și în 2013, firmei Silcotub din Zalau, deținută de concernul Tenaris. Cu o cifră de afaceri de 2,04 miliarde lei, în creștere cu 462,7 milioane lei, aceasta a realizat în 2014 un profit net total de 278,8 milioane lei, cu 43% mai mult ca valoarea înregistrată în 2013. Eaton Electro Productie din Maramureș ocupă poziția a treia în clasament, urmată de Celestica din Bihor și Leoni Wiring Systems Ro din Bistrita.

Poziția 9 în acest top revine societății Filiala de Distribuție a Energiei Electrice din Cluj, care și-a menținut poziția comparativ cu anul 2013. Cifra de afaceri a firmei a fost de 632,9 milioane lei în 2014.

Anul 2015 va consolida, în opinia analiștilor RisCo, poziția zonei de nord-vest a României, de motor economic datorită prezenței masive a investitorilor străini și integrării acestora cu piețele europene. În același timp, sunt așteptări ca firmele cu capital privat românesc să aiba și ele performanțe financiare superioare față de anul 2014, pe fondul creșterii cererii interne și de export.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *