Rezultatul net înregistrat de Transelectrica, la sfârșitul primulul trimestru din 2023, este în valoare de 80 milioane lei, o creștere cu 72 milioane lei față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului precedent. Profitul net este de aproape 10 ori mai mare faţă de cel de 8 milioane lei raportat în T1/2022. Aprecierea este datorată în principal creșterii veniturilor din interconexiune și a veniturilor din transport, dar și în condițiile reducerii costurilor operaționale (inclusiv amortizare) cu suma de 206 milioane lei, se prezintă în Raportul trimestrial cu privire la activitatea companiei în perioada ianuarie-martie 2023.
Segmentul activităților cu profit permis a înregistrat o creștere de 16% a veniturilor (499 mil lei în T1 2023 față de 431 mil lei în T1 2022) în principal din veniturile din interconexiune precum și din serviciul de transport.

Potrivit Transelectrica, creşterea semnificativă a veniturilor din interconexiune (102 mil lei în T1 2023 față de 70 mil lei în T1 2022) a fost determinată de nivelul de utilizare a disponibilităților de interconexiune şi de preţul unitar al energiei electrice care a crescut în toată Uniunea Europeană, determinând astfel o diferenţă mare de preţ între pieţele cuplate. Mecanismul de alocare a capacității de interconexiune constă în organizarea de licitații anuale, lunare, zilnice și intrazilnice (graniţele cu Serbia, Ucraina şi graniţele cu Ungaria şi Bulgaria).
În T1 2023 nu s-au înregistrat venituri din capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea CPT, întrucat costurile nete realizate s-au situat sub nivelul costurilor incluse în tarifele aprobate. Costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic (CPT) au fost în sumă de 147 mil lei, mai mici cu 42% (-108 mil lei) comparativ cu T1 2022, în principal influenţate de prevederile art.23^1 din OUG nr.153/2022.
Transelectrica a achiziţionat energie electrică pentru acoperirea a cca 75% din cantitatea aferentă prognozei de CPT validate prin mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE), la un preț de achiziție reglementat. Prevederile OUG 153/2022 s-au aplicat şi pentru ceilalţi operatori de reţea, ceea ce a condus la o scădere a cantităţilor tranzacţionate pe pieţele pe termen scurt şi a preţurilor energiei pe aceste pieţe. Astfel, preţul mediu al energiei achiziţionate de pe PZU/PI pe primul trimestru a fost mai mic cu 38% comparativ cu preţul din perioada similară a anului 2022, menţinându-se totuşi mai ridicat față de preţul mediu de achizitie înregistrat în perioada 2020, 2021.
Segmentul activităților zero-profit a înregistrat un rezultat negativ de -9 mil lei, în scădere față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Cadrul de reglementare specific activităților zero profit conține mecanisme de regularizare care asigură compensarea excesului sau deficitului de venituri raportat la nivelul cheltuielilor necesare pentru desfășurarea activităților respective.