- Planul de dezvoltare a RET pe zece ani, aflat în dezbatere publică, necesită aprobarea ANRE
“Este necesară reluarea proiectului de realizare a Centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj – CHEAP Tarnița Lăpuștești sau realizarea unei analize la nivel național de stabilire a locației/ locațiilor optime pentru alte astfel de centrale”, se precizează în Planul de Dezvoltare a RET perioada 2022 – 2031, realizat de Transelectrica. Planul de dezvoltare a RET pe zece ani, aflat în dezbatere publică, necesită aprobarea ANRE.
În contextul țintelor de integrare a centralelor cu surse regenerabile angajate prin PNIESC la nivelul anului 2030 și pentru depășirea acestora în viitor este oportună analizarea posibilităților de realziare de CHEAP la nivel national, se specifică în documentul citat. Specialiștii Transelectrica precizează că acumularea prin pompare este singura tehnologie matură și eficientă de stocare a energiei la scară mare la nivelul anilor 2020-2030.

Deși Transelectrica propune realizarea CHEAP Tarnița Lăpuștești, această centrală nu a fost considerată în cadrul scenariilor care stau la baza Planului de Dezvoltare a RET pe perioada 2022-2031,”din cauza lipsei de informații cu privire la evoluția proiectului”.
Construcția CHEAP Tarnița-Lăpuștești, cu o putere instalată de 1.000 MW, presupune o investiție de tip green-field de circa 1.000.000.000 EURO (un milliard euro).
În stadiul inițial al studiilor de fezabilitate, obiectivul a fost considerat doar pentru compensarea producătorilor care funcționează în bandă, bazându-și veniturile strict pe diferența de preț a energiei dintre vârf și gol (în anii 2010-2020 diferența de preț era de circa 25EURO/MWh). În acest mod, până la nivelul anilor 2015, indicatorii de fezabilitate erau la limită astfel că investiția a fost succesiv amânată, se prezintă în documentul Transelectrica.
Avantajele construcția CHEAP, prezentate de Transelectrica: “Astăzi, condițiile de piață de energie s-au schimbat, participarea la piața de echilibrare poate aduce venituri suplimentare consistente unei CHEAP. Mai mult de atât, preconizata cuplare a piețelor de echilibrare concomitent cu creșterea parcului de producție din surse regenerabile (impredictibile) la nivel european, va conduce la un interes și mai crescut pentru energiile de echilibrare”. CHEAP Tarnița-Lăpuștești este un obiectiv care poate asuma atât rolul de compensare al producătorilor care funcționează în bandă, cât și rolul de echilibrare în Sistemul Energetic Național, cel de al doilea fiind un rol strategic în securitatea energetică și siguranța națională.
Având în vedere costurile ridicate de realizare a unei astfel de centrale este oportună accesarea de fonduri europene, este propunerea Transelectrica.
Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect foarte vechi, din anii 1970. Doar pe studii de fezabilitate s-au cheltuit milioane de euro. A fost înființată și o companie de proiect – HidroTarnița, controlată în proporție de peste 99% de către Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).
În urmă cu 2 ani, ministrul Virgil Popescu declara: “Ca să faci o hidrocentrală prin pompaj de 1.000 de MW, un mamut, nu se mai justifică din punct de vedere economic. Practic, s-ar fi justificat pe o echilibrare regională, dacă ar fi folosit eventual și Ungariei, poate și Serbiei. În momentul când în Ungaria se construiește o centrală nucleară, ei nu mai au nevoie de această echilibrare din partea noastră (…) Nu avem justificare economică pentru Tarnița. Și atunci pentru ce să o ținem așa cu 1.000 MW ca și proiect?”.
inca un vis de popa obosit ……. in timp ce proiecte mult mai simple si accesibile stau in paragina !
Când țara va fii condusă de un român patriot și guvern iubitor de țară atunci acest măreț proiect al poporului român v-a prinde din nou viață!….pentru aceasta trebuie să dispară „de la butoane” trădătorii de neam șițară!
Dl. Ministru V. Popescu ar trebui sa solicite refacerea calculelor SF, actualizate cu noile preturi. Proiectul este absolut necesar daca se trece la construirea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda ca si pentru atingerea obiectivelor in domeniul regenerabilelor, altfel nu vom putea vorbi de o reglare a sistemului.
Cea mai buna soluție pentru valorificarea investițiilor majore ce se vor realiza in foto-voltaice și eoliene pentru acumularea energiei verzi ce va fi cu siguranța in surplus la anumite ore sau intervale de timp . Poate juca dublu rol de acumulate și echilibrare. Dacă pana acum nu a fost o viziune , măcar acum in contextul crizei energetice și perspectivelor in acest domeniu ar trebui sa fie o prioritate astfel de investitii și oportunități.