Transelectrica va avea la dispoziție încă 6 luni să implementeze modificările configuraţiei platformei Pieței de Echilibrare. ANRE prelungește, din nou, termenul până pe 1 aprilie 2024

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Transelectrica va avea la dispoziție încă 6 luni să implementeze modificările configuraţiei platformei Pieței de Echilibrare. ANRE prelungește, din nou, termenul până pe 1 aprilie 2024

Transelectrica va avea încă 6 luni la dispoziție să implementeze modificările configuraţiei platformei Pieței de Echilibrare (PE) existente conform prevederilor din Regulamentul privind clauzele și condițiile pentru furnizorii de servicii de echilibrare și pentru furnizorii de rezervă de stabilizare a frecvenței.  

ANRE modifică, din nou, mai multe Ordine cu scopul prelungirii termenului de la care se aplică prevederile Ordinului președintelui ANRE nr. 127/2021, de la data de de 1 octombrie 2023 la data de 1 aprilie 2024, pentru a putea permite Transelectrica să implementeze noua platformă PE. Astfel, în baza noilor argumente prezentate de companie, prin Ordinul ANRE  – aflat în consultare publică – se va prelungi, pentru a doua oară, termenul de modificare a configuraţiei platformei PE existente. Inițial, termenul a fost prelungit cu un an.

Prezentăm motivele invocate de Transelectrica și prezentate de ANRE în referatul de aprobare a noului Ordin:

  • Complexitatea procesului de implementare a noilor funcții în sistemul EMS – SCADA și semnarea cu întîrziere a contractului de servicii pentru proiectul de extindere a funcțiilor SCADA care implică încheierea la sfârșitul lunii martie 2024 a perioadei de realizare a testelor de funcționare cu FSE pentru activarea noilor produse de echilibrare și testarea modulului de decontare a pieței de echilibrare, respectiv publicarea informațiilor din platforma informatică a pieței de echilibrare (PE) și sistemul EMS – SCADA.
  • Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina și riscul apariției atacurilor cibernetice asupra sistemelor informatice au fost necesare luarea de măsuri pentru creșterea nivelului de securitate informatică prin achiziția de servicii de la Centrul Naţional Cyberint.
  • Întârzierile apărute în realizarea platformei informatice DAMAS II, pe fondul activării clauzei de forță majoră, a dificultăților întâmpinate la implementarea infrastructurii informatice necesare, a redundanței aplicației și a legăturilor de comunicație necesare. Excepție face modulul aferent decontării dezechilibrelor PRE care este dezvoltat de operatorul de decontare a pieței de echilibrare conform prevederilor Ordinului președintelui ANRE nr. 127/2021.
  • Etapa de testare a aplicațiilor și a proceselor cu toate entitățile implicate în activitatea PE, și anume FSE, PRE, participanții înregistrați la piața de alocare a capacităților transfrontaliere de interconexiune, cu OTS vecini, cu platformele piețelor de energie pe care activează CNTEE Transelectrica SA, cu operatorul de măsurare a energiei electrice, cu platforma de transparență a datelor EMFIP etc. În plus, toate entitățile implicate în activitatea PE trebuie să dezvolte aplicații software necesare schimbului de date cu platforma PE, precum și pregătirea operatorilor în acest sens.
  • Volumul foarte mic al calificărilor pentru asigurarea serviciilor de sistem de până acum, în prezent neexistând nicio solicitare de calificare pentru produsele noi din partea producătorilor de energie electrică din surse regenerabile.
  • Criza semiconductorilor și declanșarea războiului din Ucraina au condus la întreruperea lanțurilor de aprovizionare cu echipamente hardware necesare dezvoltării sistemelor locale noi pentru furnizarea serviciului de sistem rezerva de restabilire a frecvenței activată automat – RRFa, acesta fiind unul dintre motivele pentru care FSE nu au putut să-și califice unitățile dispecerizabile până în prezent.

Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *