Transelectrica va optimiza funcționarea LEA 400 kV. Se va asigura monitorizarea on-line a 23 LEA, printre care şi cele 10 LEA de interconexiune. Proiect de investiții finanțat din Fondul pentru Modernizare

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Transelectrica va optimiza funcționarea LEA 400 kV. Se va asigura monitorizarea on-line a 23 LEA, printre care şi cele 10 LEA de interconexiune. Proiect de investiții finanțat din Fondul pentru Modernizare

Transelectrica va optimiza funcționarea Liniei Electrice Aeriene – LEA 400 kV existente în Sistemul Energetic Național, folosite în interconexiune și pentru evacuare putere din centrala nuclearã Cernavodã și centralele de energie regenerabilã din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare on-line (tip SMART GRID).

Obiectivul investițional este unul dintre cele nouã proiecte ale Transelectrica finanțate din Fondul pentru Modernizare, un proiect important în procesul de digitalizare a RET!

Ieri, a avut loc prima ședință, la care au participat echipa de proiect a Transelectrica și echipa executantului lucrării, potrivit unei anunț al Transelectrica.

Proiectul va fi derulat în parteneriat cu Asocierea Nova Industrial SA – Elemo SRL – Visimind AB și se va desfăşura pe o perioadă de 28 luni. Potrivit Transelectrica, se va asigura monitorizarea a 23 LEA de 400 kV de importanţă ridicată din RET, printre care se numără şi cele 10 LEA de interconexiune.

Obiectivele principale ce vor fi atinse prin realizarea acestei investiții sunt:

  • operaţionalizarea conceptului Dynamic Line Rating (DLR), prin care Operatorul de Sistem va putea creşte capacitatea de transport a LEA funcție de condițiile meteo actuale;
  • monitorizarea în timp real a parametrilor de funcţionare şi mediu a liniilor, cu furnizarea de avertismente în situaţia materializării unor condiţii extreme, precum şi implementarea unei soluţii de management active pentru LEA.

Proiectul de investiții face parte din portofoliul de cercetare-inovare al Companiei „DigiTEL” şi susţine implementarea de tehnologii noi pentru creşterea siguranţei în funcţionare a reţelei şi absorbţia la nivelul SEN a noilor capacităţi de energie regenerabilă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *