Transelectrica vrea să transfere, pentru 2 ani, responsabilitatea echilibrării către o Parte Responsabilă cu Echilibrarea pentru acoperirea dezechilibrelor de la notificări ale pierderilor tehnologice de energie în reţelele de transport. Ofertele se pot depune până pe 26 februarie

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Transelectrica vrea să transfere, pentru 2 ani, responsabilitatea echilibrării către o Parte Responsabilă cu Echilibrarea pentru acoperirea dezechilibrelor de la notificări ale pierderilor tehnologice de energie în reţelele de transport. Ofertele se pot depune până pe 26 februarie
  • Potrivit anunțului, având în vedere rolul Transelectrica pe piaţa de echilibrare, PRE nu va solicita constituirea de garanţii pentru reprezentare şi, de asemenea Transelectrica nu va solicita suplimentarea garanţiei pentru PRE care va prelua responsabilitatea echilibrării.

Transelectrica are în intenție să delege responsabilitatea echilibrării către o Parte Responsabilă cu Echilibrarea – PRE. Societatea a publicat un anunț de achiziţie de energie electrică prin transferul responsabilităţii echilibrării către o PRE pentru acoperirea dezechilibrelor de la notificări ale pierderilor tehnologice de energie electrică în reţelele electrice de transport – RET.

Partea Responsabilă cu Echilibrarea este o entitate formată din mai multe companii ce activează pe piața de energie electrică, scopul acestei entități fiind de a optimiza costurile provenite din diferențele dintre prognozele și consumurile reale de energie electrică ale membrilor săi. Conform legii, orice furnizor de energie electrică trebuie să se constituie ca Parte Responsabilă cu Echilibrarea sau să delege această obligație către o altă PRE.

Dezechilibrele reprezintă diferenţa dintre energia electrică efectiv consumată pentru acoperirea CPT şi energia achiziţionată, care sunt acoperite automat de Piaţa de Echilibrare, printr-o parte responsabilă cu echilibrarea (PRE).

Operatorii de reţea au dreptul, în baza Ordinului ANRE nr 97/18.12.2013, să îşi transfere responsabilitatea echilibrării oricărei părţi responsabile cu echilibrarea (PRE) înregistrate. Prin delegarea responsabilităţii echilibrării către o altă PRE se urmăreşte scăderea preţului energiei de echilibrare, deoarece în cadrul unei PRE cu mai mulţi participanţi, dezechilibrele negative ale unei societăţi se pot compensa cu dezechilibrele pozitive ale altei societăţi, la preţuri situate între preţurile de deficit şi de excedent ale Pieţei de Echilibrare, în cazul intervalelor cu preţ dual. Astfel prezintă Transelectrica necesitatea achiziției.

Total consum CPT (sold dezechilibre) realizat în anul 2023, conform datelor Transelectrica: minus 100.779,40 MWh.

Conform anunțului, PRE interesată va prezenta o situație a costurilor/beneficiilor aferente Transelectrica generate prin delegarea responsabilităţii echilibrării către PRE pentru lunile: februarie, aprilie, iunie, august şi noiembrie 2023. De asemenea se va realiza o simulare a situaţiei în care Transelectrica ar fi fost parte a PRE ofertantă în respectivele luni.

Participanţii trebuie să îndeplinească următoarele criterii de calificare:

• să fie constituit ca PRE pe Piaţa de Echilibrare

• să nu fi înregistrat restanţe la plată pe Piaţa de Echilibrare în ultimele 6 luni

• să nu fie implicat în diferende contractuale de orice natură cu Transelectrica.

Ofertele se pot depune până pe 26.02.2024. Contractul se va încheia pentru 24 de luni.

Având în vedere rolul Transelectrica pe piaţa de echilibrare, PRE nu va solicita constituirea de garanţii pentru reprezentare şi, de asemenea Transelectrica nu va solicita suplimentarea garanţiei pentru PRE care va prelua responsabilitatea echilibrării.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica este responsabilă de operarea, asigurarea întreţinerii şi dezvoltării reţelei de transport al energiei electrice, de prestarea serviciului de transport al energiei electrice, conducerea prin dispecer a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), operarea pieţei de echilibrare şi de asigurare a funcţionării SEN în condiţii de maximă siguranţă şi stabilitate.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *