Transgaz, păsuire la măsurile provizorii! Codul Rețelei pentru Sistemul Național de Transport al gazelor naturale, în stand-by

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Transgaz, păsuire la măsurile provizorii! Codul Rețelei pentru Sistemul Național de Transport al gazelor naturale, în stand-by

Transgaz primește o păsuire de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE pentru aplicarea măsurilor provizorii pentru un nou cod de rețea privind echilibrarea reţelelor de transport gaze naturale.

platf-echilibrare-300x169

Autoritatea a elaborat un proiect de ordin  ce conține o serie de derogări de la prevederile unora dintre articolele ordinului ANRE nr. 160/2015, pentru o perioadă limitată, respectiv până la data de 1 aprilie 2016, pentru a evita blocajele de natură comercială și financiară care ar apărea în situația neaplicării corecte a prevederilor Codului rețelei, susțin reprezentanții instituției.  Proiectul de Ordin este supus procesului de consultare publică până pe 10 ianuarie 2016.

Transgaz are obligația să implementeze măsurile provizorii referitoare la implementarea Codului rețelei pentru Sistemul național de transport al gazelor naturale începând cu data de 1 decembrie 2015. “ANRE a primit semnale din partea operatorilor economici din sectorul gazelor naturale implicaţi – operatori ai sistemelor adiacente, utilizatori ai reţelei, furnizori, mari consumatori – cu privire la neîndeplinirea de către Transgaz a unor prevederi ale Ordinului ANRE nr. 160/2015, precum şi cu privire la neasigurarea condiţiilor tehnice de transmitere a informaţiilor necesare pentru buna derulare a procedurilor de nominalizare şi renominalizare prevăzute de Codul reţelei. De asemenea, s-a mai reclamat că Transgaz nu pune la dispoziţia utilizatorilor reţelei informaţiile necesare acestora pentru echilibrarea propriilor portofolii, respectiv comunică informaţii eronate referitoare la dezechilibrele zilnice calculate, ca urmare a nerespectării algoritmilor de calcul prevăzuţi în Ordinul nr. 160/2015”, se menționează într-o notă a ANRE.

Sunt necesare adaptări ale fluxurilor informatice la nivelul Transgaz pentru a putea efectua corect calculul dezechilibrelor la nivel zilnic, au evidențiat reprezentanții utilizatorilor reţelei şi ai S.N.T.G.N. în cadrul unei întâlniri organizate de ANRE în luna decembrie. Reprezentanții Transgaz au informat periodic că sunt în imposibilitatea de a aplica integral prevederile Ordinului ANRE nr. 160/2015, solicitând permisiunea de a efectua calculul dezechilibrelor la nivel de lună, pe metoda anterioară, până la data de 1 aprilie 2016. În aceeași perioadă, se vor efectua ațiunile necesare – adaptarea platformei informaționale GMOIS, suplimentarea resurselor tehnice, umane și financiare etc – în vederea implementării în integralitate a prevederilor Ordinului nr. 160/2015.

Explicațiile Transgaz: Lipsește capacitatea de implementare imediată și de determinare a unor dezechilibre zilnice corecte și auditabile

După nicio lună de la publicarea  Ordinului ANRE 160/2015, reprezentanții Transgaz au informat Autoritatea cu privire la problemele pe care le-au întâmpinat , compania neavând capacitatea de implementare imediată și de determinare a unor dezechilibre zilnice corecte și auditabile.  Practic, nu se poate realiza închiderea lunii decembrie 2015 cu respectarea integrală a prevederilor Ordinului ANRE. Nu poate fi prelucrat manual, la acest moment, volumul mare de date, până la punerea în funcțiune a unei platforme IT pe deplin funcțională, susțin reprezentanții companiei.

Pentru o implementare și dezvoltare a platformei informaționale, Transgaz insistă pentru o clarificare a metodologiei și posibilității de furnizare de date pe care utilizatorii de rețea și partenerii acestora ar trebui să le poată pune la dispoziția Operatorului de Transport și Sistem.

Într-o adresă transmisă ANRE, Transgaz mai atrage atenția asupra unei situații deosebite, compania fiind nevoită să asigure echilibrul fizic la SNT, în condițiile neacoperirii integrale cu surse a consumului înregistrat de ELCEN. Reprezentanții Transgaz au solicitat sprijinul Autorității în vederea găsirii unei soluții legale care să permit companiei să factureze gaze naturale  utilizate pentru corectarea dezechilibrului fizic al SNT, datorat unui utilizator cu responsabilități în ceea ce privește problematica clienților vulnerabili, potrivit adresei companiei.

Transgaz a creat o alternativă la platforma de echilibrare pentru anul gazier 2015-2016, măsură care – susțin reprezentanții companiei – se impune în absența unui grad adecvat de lichiditate a pieței angro pe termen scurt și în lipsa unei platforme funcționale de echilibrare. Aceasta ar răspunde, într-o primă etapă, principiilor generale prevăzute de regulamentul UE pentru sistemele de echilibrare.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *