Tranzacționarea gazelor pe bursă, impulsionată de amenzi. Producătorii și furnizorii riscă să plătească până la 1% din CA dacă nu respectă noile reguli

Publicat pe Categorii Actual, Info Bursier, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Bursier Tranzacționarea gazelor pe bursă, impulsionată de amenzi. Producătorii și furnizorii riscă să plătească până la 1% din CA dacă nu respectă noile reguli

Producătorii și furnizorii de gaze au noi obligații: să încheie contracte pe piețele centralizate, stabilite legal până în 2021. Noua ordonanță de urgență care modifică Legea energiei prevede amenzi usturătoare pentru operatorii din domeniu care nu-și îndeplinesc obligațiile legale: sume cuprinse între 50.000 și 100.000 lei, precum și sume reprezentând 0,2% până la 1% din cifra de afaceri anuală.

Citește și: Tranzacționarea gazelor pe bursă: așteptările sunt mari! Ministerul Energiei a stabilit cotele aferente obligațiilor furnizorilor și producătorilor – 20%, respectiv 30%

automated-trading

Potrivit datelor ANRE, în primele 9 luni ale anului în curs, urmare a controalelor efectuate, furnizorii de gaze au primit amenzi de 3,9 milioane de lei. Maximul de amendă a fost de 500.000 de lei pentru sancţiunea de neconstituire a stocului minim obligatoriu de gaze. A fost o amendă blândă, consideră Niculae Havrileț, președinte ANRE, anunțând că sunt prevăzute amenzi drastice în noua ordonanță. Un procent de 1% din cifra de afaceri a unei companii mari din domeniul gazelor naturale va fi o problemă, a afirmat Havrileț.

Autoritățile și experții în domeniu au așteptări cu privire la evoluția pieței de gaze. Prezentăm opiniile acestora, exprimate la conferința „Concurența în sectoare cheie ale economiei românești”, organizată de Consiliul Concurenței:

Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, susține că România are o piaţă energetică funcţională, ce trebuie completată cu instrumente funcționale,  şi că îşi doreşte ca lichiditatea să crească şi pe piaţa gazelor naturale. Să dăm semnale corecte și în domeniul gazelor, a spus Popescu.

Niculae Havrileț, Președinte ANRE: În piața de gaze intâmpinăm o rezistență din partea operatorilor osificați la concurență.

Emil Calotă, Vicepreședinte ANRE: Există conservatorismul principalilor actori. Sunt convins că și Consiliul Concurenței se uită cu mare atenție la evoluția acestei piețe de tip oligopol.

Victor Ionescu, Director General OPCOM: Folosim experiența și infrastructura pe care o avem pentru implementarea unei piețe spot pentru gaze naturale.

Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă a precizat, la o conferință organizată de asociația pe care o reprezintă: Ordonanța de urgență este primul act normativ de la începerea procesului de liberalizare a pieței de gaze, care, departe de a fi perfect, vine și determină transformarea cuvintelor  – transparență, concurență, nediscriminare – în concepte care să poata fi aplicate, măsurate și verificate, cu ajutorul unor proceduri, instrucțiuni și metodologii. Ordonanța tratează fundamentele libertății pieței, care pot să schimbe radical comportamentul în piață.

OUG 64/2016 de modificare a Legii 123/2012 privind obligația tranzacționării pe bursă a gazelor naturale  este, în această săptămână, în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaților.  Expertul Dumitru Chisăliță consideră suspect faptul că Parlamentul a decis să treaca la legiferarea Ordonanței  la nici câteva zile de la aprobarea ei și chiar înainte să apară Hotărârea de Guvern care stabilește procentele obligatorii a fi tranzacționate pe piață. În opina sa, urgența discuțiilor în Parlament determină temerea că lobby-știi și-au făcut treaba bine de această dată, existând pericolul extragerii cuvintelor cheie din cadrul OUG, astfel încât aceasta să rămână la un nivel  generalist, și care să permită continuarea practicilor actuale.

Consider că principiile acestei Ordonanțe trebuie apărate de către toți cei care vor un PrețCorectLaGaze,  de către toți cei care vor să se termine cu oligopolurile pe piața de gaze, de cei care vor să existe premise reale de scădere a prețului la gaze și nu unele conjuncturale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *