Turdean, Cupru Min: Afacerile miniere și cele petroliere sunt cele mai bune afaceri. Mișcă bani în întreaga lume!

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Turdean, Cupru Min: Afacerile miniere și cele petroliere sunt cele mai bune afaceri. Mișcă bani în întreaga lume!

• Investiții de 21,7 milioane lei în reducerea costurilor de producție și protecția mediului, în 2015

CupruMin are prognozat investiții pentru anul 2015 sunt de 21,7 milioane de lei, cele mai importante fiind pentru eliminarea problemelor de mediu, dar și pentru reducerea costurilor de producție, a precizat directorul general al societății Cupru Min, Nicolae Turdean, într-o întâlnire cu presă, scrie Agerpres.

Compania are în derulare trei proiecte de investiții importante, ce vizează: construcția stației de neutralizare a apelor acide și de recuperare a metalelor (o investiție de 18 milioane euro), o linie de celule de flotație cu o tehnologie avansată pentru valorificarea superioară a zăcământului de cupru și o instalație de producere a varului, cu atât mai mult cu cât are licență de exploatare la o carieră de calcar.

„Cheltuielile cu munca vie reprezintă 20% din bugetul societății. Este cea mai scăzută cheltuială din toată ramura minieră. Avem peste 530 de salariați. Există, însă, probleme cu forța de muncă bine calificată. Nu avem școli profesionale, iar tinerii au plecat din zona aceasta. Chiar dacă repornește în forță activitatea minieră, nu vom avea forță de muncă specializată. Acum, de exemplu, am șapte ingineri minieri, ar mai trebui încă vreo doi. Media de vârstă la Cupru Min este de 52 de ani, în condițiile în care pe grupa specială se iese la pensie la 55 de ani”, a precizat Nicolae Turdean.

Societatea oferă locuri de muncă și angajaților altor 90 — 120 de întreprinderi mici și mijlocii cu care colaborează. Societatea Cupru Min plătește 40 milioane lei la bugetul de stat și cel local, din care circa 10 milioane lei reprezintă CAS, șomaj, fond de pensii.

„Afacerile miniere și cele petroliere sunt cele mai bune afaceri. De ce mișcă atâția bani în întreaga lume aceste afaceri? De aceea, este foarte important că reprezentanții Ministerului Economiei sunt, în prezent, receptivi pentru o încercare de a regândi și reformula strategia industriei miniere. Am avut deja discuții și cu primarul din Zlatna. Valorificarea concentratului de cupru este o problemă în acest moment. Noi vindem concentratul, dar câștigul e la metal”, spune Nicolae Turdean, citat de Agerpres, în ediția online.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *