Veşti bune de la ANRE: Ordinul prin care românii care produc energie regenerabilă vor putea livra energie în reţea ar putea fi aplicat din primăvară

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Legislativ, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Veşti bune de la ANRE: Ordinul prin care românii care produc energie regenerabilă vor putea livra energie în reţea ar putea fi aplicat din primăvară
  • Potrivit unor informaţii deţinute de InvesTenergy, reprezentanţii Ministerului Finanţelor sunt de acord propunerea ANRE, urmând ca persoanele fizice care produc energie regenerabilă în capacităţi mai mici de 100 kW să intre în aceeaşi categorie cu producătorii agricoli independenţi

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a elaborat, la finele anului trecut, un proiect de ordin care prevede că persoanele fizice care vor să producă energie regenerabilă în capacităţi de până la 100 kW vor putea vinde electricitatea în reţeaua de distribuţie, urmând ca factura lor să fie compensată cu valoarea energiei pe care o livrează. „Ordinul ar putea intra în vigoare în această primăvară”, susţine Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

Mai exact, consumatorii care vor să producă energie regenerabilă în capacităţi mai mici de 100 de kW vor putea livra energia în reţea, iar distribuitorii din zona respectivă vor fi obligaţi să o achiziţioneze la preţul la care cumpără energie pentru consumul lor propriu tehnologic. Factura la energie a acestor consumatori va fi compensată cu valoarea energiei livrate în reţea. Aceasta ar fi pentru prima dată când în România se va aplica acest concept de “prosumer”, adică producător şi consumator în acelaşi timp, deşi în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană acest lucru există deja de mai mulţi ani.

Micii producători nu vor suporta dezechilibrele

„Preţul de vânzare a energiei electrice produse şi livrate în reţelele electrice de către persoanele fizice care deţin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW către operatorii de distribuţie concesionari în vederea acoperirii consumurilor proprii tehnologice în reţelele electrice este preţul mediu estimat al energiei electrice active pentru acoperirea consumurilor proprii tehnologice în reţelele electrice la care sunt racordate centralele electrice respective, stabilit de ANRE prin ordin de aprobare a tarifelor specifice pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice şi a preţului pentru energia electrică reactivă, pentru fiecare operator de distribuţie concesionar”, se arată în proiectul de ordin.

Potrivit acestuia, „persoanele fizice care vând energia electrică produsă şi livrată în reţelele electrice din centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu puteri electrice instalate sub 100 kW, în condiţiile art. 1 sunt scutite de la plata dezechilibrelor generate”.

Totodată, energia care va fi vândută de micii consumatori în baza acestui ordin trebuie să fie obligatoriu măsurată cu contoare inteligente sau care pot asigura cel puţin citirea la distanţă.

Probleme cu Ministerul de Finanţe

În România, implementarea conceptului de “prosumer”a fost întârziată de discuţiile dintre ANRE şi Ministerul Finanţelor, care durează de mai mulţi ani, privind regimul de taxare din cadrul acestui sistem.

În nota de fundamentare a proiectului, reprezentanţii reglementatorului arată: “Având în vedere corespondența purtată între Ministerul Finanțelor Publice și ANRE referitoare la modul de comercializare a energiei electrice produse și livrate din centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile de către persoane fizice, din adresa MFP nr. 714070/12.10.2017 rezultă că, în prezent, cadrul legal în vigoare în domeniul fiscal permite facturarea energiei electrice doar de către persoanele fizice autorizate (PFA) sau persoanele fizice titulare ale unei întreprinderi individuale, în conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată prin Legea nr. 182/2016”.

Însă Ordonanţa de Urgenţă 24/2017, care modifică Legea 220/2008 privind promovarea producţiei de energie verde, a introdus posibilitatea vânzării energiei electrice produse de către toate persoanele fizice care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată sub 100 kW pe loc de consum către operatorii de distribuție concesionari, indiferent dacă persoanele fizice respective sunt înregistrate ca PFA sau sunt titulare ale unei întreprinderi individuale.

Astfel, ANRE s-a adresat Ministerului Finanțelor Publice, într-o scrisoare datată 6 decembrie 2017, cu propuneri concrete de modificare a reglementărilor fiscale, astfel încât și persoanele fizice care nu se pot înregistra în prezent ca PFA sau ca persoane fizice titulare ale unei întreprinderi individuale să poată desfășura activitatea economică de producere a energiei electrice din surse regenerabile, indiferent de domeniul de pregătire profesională al acestora.

Potrivit unor informaţii deţinute de InvesTenergy, reprezentanţii Ministerului Finanţelor ar fi de acord cu propunerea ANRE, urmând ca persoanele fizice care produc energie regenerabilă în capacităţi mai mici de 100 kW să intre în aceeaşi categorie cu producătorii agricoli independenţi.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *