Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, este în România. Participă la Forumul pentru energie, are întâlniri cu oficialii români, profesori și studenți de la UPB

Publicat pe Categorii Energie, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, este în România. Participă la Forumul pentru energie, are întâlniri cu oficialii români, profesori și studenți de la UPB

Ultima oră: România este prima ţară europeană care a exportat gaze, acum 60 de ani, iar acum răspunderea depăşeşte cadrul naţional şi regional, întrucât România este esenţială pentru securitatea energetică a întregii Europe, a declarat, luni, Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, citat de Agerpres. El a amintit că România poate juca un rol substanţial şi datorită zăcămintelor care vor fi extrase din Marea Neagră. “Există o perspectivă nouă şi promiţătoare a extracţiei de gaze din Marea Neagră şi mă bucur că lucraţi îndeaproape cu noi pentru a ne asigura că proiectul BRUA şi alte conducte de interconectare vor fi construite, pentru a oferi noi posibilităţi pentru consolidarea pieţei interne a energiei, mai ales în această parte a Europei care a depins foarte mult de gazul rusesc pentru o perioadă lungă”, a continuat oficialul european, potrivit Agerpres.
În ceea ce priveşte proiectul BRUA, el asigurat că acesta este considerat de Uniunea Europeană un proiect de importanţă strategică, cu un sprijin financiar substanţial.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea energetică, este în România. Pe agenda sa, sunt întâlniri cu cu dl. Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților; Viorica Dăncilă, prim-ministrul României; Viorel Ștefan, viceprim-ministru; Anton Anton,  ministrul Energiei și cu Dănuţ Andrușcă, ministrul Economiei.

Totodată, vicepreşedintele Comisiei Europene va participa astăzi, 2 iulie, la conferinţa “Preşedinţia României la Consiliul UE: provocări şi oportunităţi pentru sectorul energetic’, organizată de grupul Intact Media.

Vicepreședintele Maroš Šefčovič va susține un discurs în cadrul evenimentului “Forumul pentru energie – Prioritățile României în domeniu, în contextul Președinției Consiliului UE 2019”, ce va avea loc la Palatul Parlamentului, și va vizita un proiect cu finanțare europeană de la Universitatea Politehnică din București, unde va avea, de asemenea, și o discuție cu studenții și profesorii pe teme de cercetare, se precizează într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Este de așteptat ca oficialul Comisiei Europene să facă referire și la proiectul gazoductului BRUA, un subiect ce a iscat nenumărate controverse în ultimele zile. Comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, a apreciat progresul înregistrat de România pentru dezvoltarea acestui proiect. “Mă bucur să văd excelentul progres pe care România îl face pentru dezvoltarea BRUA”, a declarat acesta.

Comisia Europeană sprijină în continuare proiectul gazoductului BRUA aşa cum a fost gândit iniţial, iar problemele cu partea ungară trebuie rezolvate într-un mod mai inteligent, întrucât este nevoie de cooperare în regiune pentru a avea securitate în aprovizionarea cu gaze, a declarat, vineri, comisarul european pentru Energie, în cadrul unui summit energetic organizat la Sofia, Bulgaria, scrie Agerpres. El a întărit ideea că BRUA este un proiect strategic de interes comun extrem de important pentru a diversifica sursele, ceea ce va creşte concurenţa şi va determina scăderea preţurilor, felicitând România pentru progresul înregistrat.

„România face o treabă excelentă. Întărirea infrastructurii în România este o condiţie esenţială pentru realizarea coridorului BRUA. Cu siguranţă, BRUA este o infrastructură cu adevărat importantă. Am văzut ce efort este necesar pentru a realiza o astfel de infrastructură, însă beneficiile sunt enorme, pentru a putea diversifica rutele de aprovizionare şi a creşte securitatea şi, în acelaşi timp, pentru a creşte competiţia, cu efecte evident pozitive. Din aceste motive, Comisia a sprijinit acest proiect încă de la început”, a afirmat Canete, citat de Agerpres.

Printre temele Forumului pentru energie, organizat de Intact Media, se numără: creşterea eficienţei energetice şi a utilizării energiei regenerabile, reducerea sărăciei energetice şi protecţia consumatorului vulnerabil, accesibilitatea energiei, creşterea gradului de interconectare şi diversificarea rutelor de transport energetic, menţinerea unui mix energetic diversificat: ce rol au energia nucleară şi cărbunele, decarbonizarea sectorului energetic – drumul către o lume cu emisii scăzute de carbon (economie, industrie, societate).

La eveniment, vor mai participa Anton Anton – ministrul Energiei, Victor Negrescu – ministrul delegat pentru Afaceri Europene şi Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *