VIDEO, Conferința anuală InvesTenergy. Teodor Chirica, Președinte CA Nuclearelectrica: Intenția noastră este să avem Unitatea 3 finalizată până în 2030 și, ulterior, să avem și Unitatea 4. Suportul politic la nivel global este asigurat… Sperăm că proiectul este pe calea cea bună

Publicat pe Categorii Actual, Business, Energie, Esential, Hidro si nucleara, Investitii / Tranzactii, VIDEO
Prima Pagina Actual Esential VIDEO, Conferința anuală InvesTenergy. Teodor Chirica, Președinte CA Nuclearelectrica: Intenția noastră este să avem Unitatea 3 finalizată până în 2030 și, ulterior, să avem și Unitatea 4. Suportul politic la nivel global este asigurat… Sperăm că proiectul este pe calea cea bună

Intenția noastră este să avem Unitatea 3 finalizată până în 2030 și, ulterior, să finalizăm Unitatea 4, a afirmat Teodor Chirica, Președinte Consiliul de Administrație Nuclearelectrica, la Conferința anuală InvesTenergy, exprimându-și, totuși, îngrijorarea în ce privește un posibil blocaj pe linie de avize și acorduri în plan național.

Suportul politic la nivel global este asigurat, avem un parteneriat strategic România si SUA, în care un artizan nu mai este printre noi – ambasadorul Mihnea Constantinescu, care a făcut foarte mult pentru energie în general, o voce asculatată în cercurile europene transatlantice. Acordul a fost semnat anul trecut de ministrul Virgil Popescu și ratificat de Parlamentul României. Avem memorandumuri de înțelegere cu Franța și Canada. Sperăm că proiectul este pe calea cea bună, a completat Chirica.

În momentul de față, a fost operaționalizată filiala Energonuclear, unde am fost director într-o perioadă grea în care au plecat oamenii, au rămas 5-6 cu reducere de salarii sperând într-o revenire. Am început pregătirea etapei 1, reluarea unor proiecte vechi. Recent s-a anunțat semnarea cu firma Candu Energy, moștenitoarea fostei Atomic Energy of Canada Limited care deține tehnologia, și care ne va reactualiza analizele de securitate nucleară și documentele necesare pentru autorizarea construcției, respectiv o reinspecție a structurii civile existente. Se vor pregăti documentele necesare lansării achizițiilor, rezultatul va fi o imagine mult mai clară asupra costurilor. Intenția este să avem contractul de inginerie si construcție în 2 ani și să parcurgem etapa prelimanară ce pregătește abordarea proiectului, inclusiv reluarea avizelor, a prezentat oficialul Nuclearelectrica.

El a subliniat faptul că proiectele nucleare au nevoie de continuitate având o durată mai mare de realizare, care excede perioadei unui mandat politic. De exemplu, Unitățile 1 si 2 începute în perioada comunistă, au continuat sub 3 mandate. România, din punct de vedere al politicilor nucleare, face parte din grupul informal al statelor membre pronucleare. Chirica a prezentat o declaratie a dlui președinte Iohannis, care a reiterat sprijinul României pentru energia nucleară și gaze naturale, ca opțiuni pentru o tranziție energetică la prețuri accesibile. De asemenea, oficialul SNN a, reamintit subiectul taxonomiei și faptul că sectorul nuclear și gazier sunt pe o listă gri. Este înca multă neclaritate, însă credem că o să se rezolve aceste probleme, oricum noi mergem înainte indiferent de ce va spune taxonomia, a precizat Chirica.

Referindu-se la retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă, ce implică costuri de 1,2 -1,5 miliarde, oficialul SNN a precizat că s-au realizat studii care au identificat starea componentelor ce trebuie schimbate astfel încât în 2026 să se poată opri Centrala 1, pentru 2 ani de zile, în vederea retehnologizării. Principalul avantaj fiind acela că investiția se va face cu un cost la jumătate față de realizarea unei noi centrale. Vom avea un nou Candu retehnologizat pentru încă 30 de ani la jumătate de preț, cu impact major asupra costurilor, a spus Chirica.

SMR-urile: multă pasiune pe această temă, a punctat Chirica. Apăruse ideea că vom renunța la Unitățile 3 și 4. Nici vorbă. Sunt nuclearist si sunt convins că SMR-urile sunt o soluție bună. Proiectul este autorizat de către reglementatorul nuclear american, cel mai respectat din lume. Guvernul SUA a finanțat procesul de testare timp de 7 ani. Avantajul față de grupurile existente este acela că SMR-urile vin cu o flexibilitate deosebită, asigură complementaritate în relația cu regenerabilele. În SUA este un proiect în derulare cu foarte bune rezultate financiare.

La întrebarea adresată de moderator – Ion Lungu, Director Executiv AFEER – Cât ați paria din banii dvs personali pe ideea că în 2030 Unitatea 3 va fi operațională?, Teodor Chirica a răspuns: Aș paria vreo 10.000 de euro pe treaba asta.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *