“Statul poate interveni pentru a reduce sau taxa prosumatorii, ne apropiem vertiginos de pragul de 8% din puterea instalată”
“Multitudinea legilor demonstrează slăbiciunea statului – este o zicală de pe vremea romanilor. Așa este și în Energie. Atunci când reglementezi prea des înseamnă că ceva nu funcționează. În ultima perioadă am avut această criză energetică și am fost nevoiți sa actionăm pompieristic, dar eu cred că am făcut ceea ce a trebuit, împreună cu Ministerul Energiei, cu ANRE, Comsiia Economică din Senat, și consumatorii nu au plătit mult mai mult față de prețul pe care îl aveau înainte. Esențial este că și că sisitemul energetic a rămas funcțional și nu am ajuns în situația în care cineva să nu mai poata produce, să nu avem o cantitate de energie suficientă”, a precizat preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Bende Sandor, la Conferința anuală InvesTenergy, cu tema: “Investim și acționăm responsabil în Energie”.
În ce privește viitorul și legislația, Bende a spus că dorește să funcționeze altfel lucrurile, dar în lipsă de altceva este bun ce avem în cămară. “Ar trebui să legiferăm după o strategie energetică, pe care nu o avem. În lipsa acesteia, legiferăm cum credem de cuviință. Uneori luati de val. Dacă vine un val de populism în ceea ce privește energia verde atunci vrem să aducem legislația înspre energia verde. Acest lucru nu e în regulă! Ar trebui să știm ce consum avem preconizat în următorii 10 ani, care vor fi segmentele pe care vom pune accent, ar trebui să cunoaștem exact mixul energetic și multe altele”, a subliniat preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va putea să mai diminueze sau să taxeze în plus investiţiile prosumatorilor, dacă aceştia ajung la o capacitate de producţie de peste 8% din puterea totală instalată a României, susține Șabdor.„Vreau să vă spun că şi Uniunea Europeană şi legislaţia actualmente în vigoare spun că aceste facilităţi pentru prosumatori se pot da şi se vor da atâta timp cât nu afectează reţelele. ANRE, în urma unui studiu, la sesizări, va putea să mai oprească din aceste investiţii şi trebuie să spunem cetăţenilor, trebuie să ştie: în momentul în care prosumatorii ajung la o capacitate de producţie de peste 8% din puterea totală instalată a României, ceea ce este considerat astăzi undeva la 18 GW, 18.000 de MW, atunci poate să mai diminueze sau să taxeze în plus aceste investiţii. Asta ar trebui să fie în jurul – deci 8% din 18.000 -, undeva la 1.400 – 1.500 – 1.600 MW”, a spus parlamentarul.
Acesta a subliniat că ne apropiem de această ţintă, fiind depăşit nivelul de 1.000 MW putere instalată de prosumatori. „Ne apropiem vertiginos. Am depăşit 1.000 MW putere instalată şi problemele în reţelele de distribuţie au început să apară. Este posibil ca cineva să comande un studiu, să vedem dacă rezistă. În primul şi primul rând, avem nevoie şi de producţie, avem nevoie şi de o tranziţie spre energia verde. Avem nevoie şi de un preţ pe care românii, cetăţenii români şi firmele din România să le poată plăti şi să rămână competitive pe piaţă, dar avem nevoie şi de siguranţă în ceea ce înseamnă furnizarea, distribuţia energiei electrice. Şi aici nu ne putem juca”, a subliniat Bende Sandor.