VIDEO Liviu GAVRILĂ, Vicepreședinte RWEA: Este nevoie de stabilitate și încredere. Să corectăm ceea ce am semnalat în ultimii 2 ani și să ne oprim o perioadă să lăsăm și piața să se adapteze!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Opinii / Analize, Semnal, VIDEO
Prima Pagina Actual Esential VIDEO Liviu GAVRILĂ, Vicepreședinte RWEA: Este nevoie de stabilitate și încredere. Să corectăm ceea ce am semnalat în ultimii 2 ani și să ne oprim o perioadă să lăsăm și piața să se adapteze!

“Avem două provocări majore. Prima: operatorii din zona de distribuție și transport au foarte multe proiecte de investiții, noi – în domeniul regenerabilelor – vom avea multe proiecte, există practic pe tot lanțul enorm de multe proiecte. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem: Cu cine le facem, mai ales că riscăm să începem toți aceste proiecte în același timp? Acesta este unul dintre principalele semnale de alarmă. Cred că întreaga societate va trebui să găsească o soluție. A doua provocare: stabilitate și încredere. Trebuie să corectăm ceea ce am semnalat în ultimii 2 ani și să ne oprim o perioadă să lăsăm și piața să se adapteze. Putem găsi soluții la probleme, dar să nu schimbăm paradigma atât de des”, a semnalat Liviu GAVRILĂ – Vicepreședinte RWEA, la Conferința anuală InvesTenergy cu tema “Investim și acționăm responsabil în Energie”.

Câte proiecte se vor materializa și cum? Până în 2030 avem nevoie de 10 GW de eolian și 10 GW de solar. Cum vom face noi până în 2030 aceste lucruri având în vedere stadiul proiectelor, barierele pe care le avem? Doar acționând acum că avem o fereastră de oportunitate, care încet – încet se închide.Sunt investitori care au venit foarte determinați pentru că au înțeles că România are un potențial enorm în această zonă și care încep să-și reconsidere anumite poziții tocmai din cauza faptului că mereu apar aceste bariere, a precizat Liviu Gavrilă, insistând că este nevoie de un semnal de stabilitate.

În prezent, în România avem 3 GW de eolian plus un potențial uriaș. Există proiecte bancabile, sperăm în rezolvarea problemelor pe linie de reglementări! În opinia vicepreședintelui RWEA, ar trebui să rezolvăm ceea ce în dialogurile cu autoritățile, cât și cu mediul privat, sintetizăm în adrese, notificări, concluzii la diverse intâlniri. Dacă reușim să materializăm acele lucruri pe care le agreeăm cu toții ca fiind necesare, am rezolvat jumătate din probleme. Iar a doua jumătate făcând în așa fel încât să aducem acel climat de încredere pe întreg lanțul.

Gavrilă a mai transmis un mesaj din partea RWEA legat de consumul de energie. “Atragem atenția că doar 20% din consumul de energie la nivel european este de energie electrică. Vom răspunde la paradigma consumului prin această tranziție către energia electrică, către electrificare”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *