VIDEO Mihaela NYERGES, Managing Partner & Membru Board RPIA: O problemă majoră o constituie investițiile speculative, aceste blocaje artificiale ale rețelei. Soluția: introducerea unui mecanism de garanție

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, VIDEO
Prima Pagina Actual Esential VIDEO Mihaela NYERGES, Managing Partner & Membru Board RPIA: O problemă majoră o constituie investițiile speculative, aceste blocaje artificiale ale rețelei. Soluția: introducerea unui mecanism de garanție

În activitatea mea de avocat și membru în Consiliul de Administrație, am posibiltatea să înțeleg problemele cu care se confruntă investitorii din sectorul regenerabilelor. Multe vin din partea de reglementare, vorbesc de întăriri de rețele, o practică neunitară a prevederilor legale de către autoritățile locale și centrale – poblema limitării celor 50 de ha. Multe aspecte țin de reglementări, constituie bariere de intrare a investitorilor pe piață. Am văzut că și Consiliul Concurenței s-a uitat la sectorul energetic și a elaborat 2 studii cu privire la problemele de autorizare din partea autorităților locale și a problemelor de racordare la rețea, în care se regăsesc o serie de probleme de reglementare pe care asociațiile de profil le evidentiază în ultima perioadă, a afirmat Mihaela NYERGES, Managing Partner, Nyerges & Partners și Membru Consiliu de Administrație RPIA, la Conferința anuală InvesTenergy.

O problemă majoră o constituie investițiile speculative, aceste blocaje artificiale ale rețelei, a semnalat Nyerges. ANRE a intervenit cu modificări legislative anul trecut, intervenții menite să îmbunătățească cadrul legislativ, însă nu este suficient. Nu exista încă pârghii suficiente să blocheze investițiile speculative si să rezolve blocajul, a spus ea.

S-a introdus obligația de a obține autorizație de de construire în termen de 18 luni de la emiterea ATR. Potrivit Mihaelei Nyerges, părea o măsură eficientă, menită să scoată din sistem acele investiții care nu avansează. Din experiența clienților noștri și a membrilor asociației, am remarcat că măsura are efecte secundare reale, în pericol să scoată din schemă investitori mari, serioși, pe care dorim să îi avem în Românai. De exemplu, există intarzieri de un an de zile la emiterea avizului AACR, deși acesta trebuie emise în termen de 30 de zile. Există situații în care investitorii trebuie să-și relocheze proiectele din cauză că obtin, de exemplu, avize negative de la MapN. Sau există opoziții locale din partea vecinilor arendași. Sunt situații reale care se întâmplă frecvent, nu sunt izolate și investitorii sunt nevoiți să-și relocheze proiectele. Ceea ce înseamnă că trebuie identificate terenuri potrivite, se reia procesul de autorizare. Sunt situații de investitori mari în pericol de a-și pierde ATR din cauza acestei reglementări care s-a dorit a fi pozitivă.

Părerea Mihaelei Nyerges este că trebuie eliminată această obligație și introduse instrumente mult mai adecvate și eficiente. Membrii asociației au prezentat propuneri de modificare a legislației, au fost întâlniri cu reprezentanții ANRE, Ministerului Energiei pentru introducerea unui mecanism de garanție, care să fie depusă la momentul cererii de racordare pentru a arăta de la început un angajament și o capabilitate financiară din partea celor care vor să dezvolte proiecte. Sunt foarte importante principiile care stau la baza acestui mecanism, el nu trebuie să adauge un cost suplimentar, să implice riscuri pentru că nu se mai poate lua decizia finala. Trebuie, de asemenea, gândite foarte bine condițiile, modul în care garanția se poate restitui în cazul în care proiectul se dovedeste a fi nefezabil. Este foarte important să fie un dialog real și constant între asociații și autorități pentru a se identifica instrumente potrivite pentru soluționarea unor probleme pe care le cunoaștem cu toții, a subliniat reprezentanta RPIA.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *