VIDEO Recunoaștere și prețuire pentru Dumitru MANEA – energetician cu 50 de ani de experiență în industrie, cercetare științifică și cooperare internațională. „Este o lumină de om, care iubește energetica atât de mult, încât a predat ștafeta copiilor săi”

Publicat pe Categorii Esential, Exclusiv, Semnal, VIDEO
Prima Pagina Actual Esential VIDEO Recunoaștere și prețuire pentru Dumitru MANEA – energetician cu 50 de ani de experiență în industrie, cercetare științifică și cooperare internațională. „Este o lumină de om, care iubește energetica atât de mult, încât a predat ștafeta copiilor săi”

“Este chiar o lumină de om, energetician cu aproape 50 de ani de experiență în cercetarea științifică, în structuri din industria energiei și în cooperare internațională. Iubește energetica atât de mult, încât a predat ștafeta copiilor săi, de asemenea energeticieni, care se află acum în sală, pentru a participa la bucuria lui”.

La Gala InvesTenergy dedicată Specialiștilor, Elena Ratcu, Consilier CNR-CME, l-a pus în lumină și l-a premiat pentru întreaga carieră, profesionalism, dedicare și performanță, pe Dumitru MANEA, Membru IRE și CNR-CME, Redactor Șef Energetica.

Vă invităm să vizionați momentul de premiere. Felicitări, Dumitru Manea! Respect și prețuire!

Elena Ratcu: “Mulțumesc pentru privilegiul de a înmâna diploma de excelență unui drag și vechi coleg și prieten. Specialist cu rezultate remarcabile încă din primii ani de cercetător și un parcurs de excepție, și-a început cariera la ICEMENERG. A continuat în importante funcții de conducere la Ministerul Energiei, RENEL/CONEL, Termoelectrica, Electrocentrale București, Alstom Power și General Electric România,

În prezent este redactorul șef al revistei „Energetica”, editată de IRE (Institutul Național pentru Studiul Amenajării și Folosirii Surselor de Energie), reprezentantul României  la EURELECTRIC.

A desfășurat o intensă activitate organisme internaționale și aș aminti doar Comitetele Directoare ale UNIPEDE și EURELECTRIC, unde a avut și calitatea de secretar al Comitetului Român. Este membru fondator al unor importante asociații profesionale

Autor și coautor a 42 de cărți sau sinteze documentare. Am avut bucuria ca acum doi ani să scriem împreună Monografia „Călin Mihăileanu – un aristocrat al energeticii romanesti”, care s-a bucurat de un real succes”.

Vădit emoționat și bucuris, Dumitru Manea a adresat mulțumiri și a spus: “Îmi doresc să transmit mai departe această dragoste pentru energetică copiilor mei, care sunt aici în sală”.

Absolvent al Institutului Politehnic București, Facultatea de Energetică – secția Centrale Nucleare, Dumitru Manea are o vastă experiență în cercetare sau structuri organizatorice din industria  electrice, termice și a echipamentelor energetice.

În anul 1974 ș-a început cariera profesională ca cercetător științific la ICEMENERG, în cadrul Laboratorului de Surse Noi de Energie. Între anii 1983-1992 a fost inspector principal de specialitate surse noi și refolosibile de energie la Ministerul Energiei Electrice, iar intre  1992-1996 a fost  numit șeful serviciului tarifare energie electrică și termică  la RENEL, după care, până în anul 2000, a activat la CONEL, ca șef al serviciului cooperare internațională.  Și-a continuat activitatea la Termoelectrica și Electrocentrale București unde, între 2000-2005 a fost șeful serviciului de cooperare internațională și privatizare și director de program. Între 2005-2015 a fost director departament mediu și  director vânzări Romania, Bulgaria, Moldova și Macedonia la Alstom Power Romania, iar între 2015-2016 a fost director departament mediu și director de vânzări la General Electric România.

În baza unei solide experiențe în domeniul cooperării internaționale, a desfășurat o bogată activitate  în structurile de expertiză și în  Comitetele Directoare ale UNIPEDE și EURELECTRIC (1991-2004), fiind  și secretarul Comitetului Membru Român pentru aceste două organisme. De asemenea, a fost membru în International Steering Committee al “World Renewable Energy Congress” (1998-2005).

Între 1983-1984 a fost membru în Comitetul CAER la tema nr. 4 „Elaborarea de metode eficiente, fundamentate ştiinţific, pentru folosirea căldurii evacuate din CTE şi CNE,  precum şi a resurselor de energie regenerabile (RER) rezultate din unităţile industriale, pentru încălzirea centralizată a locuinţelor şi serelor”. A fost membru al Grupului Regional de Lucru pentru cooperarea în domeniul energiei în zona Mării Negre și Asiei Centrale – REWG (1996-2001), membru al International Steering Committee pentru “World Renewable Energy Congress”, membru fondator în 1990 al Societății Inginerilor Energeticieni din România (SIER) si al Asociației Tehnice pentru Economisirea Energiei din România (ATEER). A fost membru al Asociației Oamenilor de Știință din România (AOSR) din anul 1982.

A coordonat peste 20 de teme de cercetare în domeniul surselor noi de energie și al utilizării căldurii de potențial termic scăzut cu ajutorul pompelor de căldură.  Este autor sau coautor a 42 de cărți sau sinteze documentare publicate în Editura Tehnică, Editura Academiei sau INID și a peste 150 de articole publicate în reviste de specialitate din țară sau străinătate,  (dintre care, 39 în revista „Energetica), sau prezentate la o serie de conferințe și congrese interne și internaționale. Este autor a două brevete de invenție.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

2 comentarii la “VIDEO Recunoaștere și prețuire pentru Dumitru MANEA – energetician cu 50 de ani de experiență în industrie, cercetare științifică și cooperare internațională. „Este o lumină de om, care iubește energetica atât de mult, încât a predat ștafeta copiilor săi””

 1. O cariera,o viața exemplare.Sunt foarte mândru ca am fost colegi de liceu,la liceul “B.P.Hasdeu”din Buzau..
  Am ținut legătura peste ani și mi-am dat seama ca este un om excepțional ,cu o familie f.frumoasa.Ii doresc multă sănătate și sa se bucure din plin de copiii și nepotii săi.

 2. Felicitări colegului meu de liceu- Colegiul B.P.Hasdeu Buzău…
  Modest, moderat, harnic… a țintit întotdeauna sus, cu profesionalism și tenacitate.
  Să auzim numai de bine și bucurii și sănătate, Dane!
  Cu stima, Doru Varlan
  Pilot de linie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *