Viitorul energiei în Europa s-a scris la Eurelectric Power Summit 2021. InvesTenergy vă prezintă concluziile evenimentului după 4 zile de dezbateri, cu prezența a 130 speakeri și peste 3000 participanți

Publicat pe Categorii Esential, Evenimente, Opinii / Analize, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential Viitorul energiei în Europa s-a scris la Eurelectric Power Summit 2021. InvesTenergy vă prezintă concluziile evenimentului după 4 zile de dezbateri, cu prezența a 130 speakeri și peste 3000 participanți

Viitorul energiei în Europa s-a scris la Power Summit 2021 – “Electric Decade”, organizat de Eurelectric: 4 zile de dezbateri, 130 speakeri, 12 sesiuni și peste 3000 participanți.

InvesTenergy, în calitate de Partener Media al evenimentului, vă prezintă – în cele ce urmează – concluziile celor patru zile de dezbateri, transmise de organizatori.

În prima zi, liderii și directorii executivi europeni au subliniat rolul crucial al energiei electrice curate în direcția reducerii cu 55% a emisiilor de carbon până în 2030 și au solicitat o „decadă electrică”.  Au fost lansate două rapoarte care subliniază provocările, beneficiile și tendințele #ElectricDecade, solicitând în același timp adoptarea unei strategii de electrificare a UE. Secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby și fostul Președinte Eurelectric Pat O’Doherty au împărtășit opiniile cu privire la tendințele mai largi ale deceniului electric, subliniind beneficiile pentru climă, calitatea aerului, crearea de locuri de muncă și economie în general. Aceștia au subliniat, de asemenea, necesitatea crucială a unei cooperări eficiente între companii pentru a ține pasul cu viteza necesară a schimbării. Vicepreședintele executiv, Frans Timmermans, a prezentat provocările decarbonizării și electrificării la nivel european și a subliniat necesitatea depășirii acestora. Citește mai mult pe:http://Frans Timmermans, Vicepreședinte CE pentru Acordul Verde European, la Power Summit 2021: Sectorul energetic european este pregătit pentru o revoluție industrială „comparabilă cu saltul pe care l-am făcut atunci când James Watt a inventat mașina cu aburi”

Ministrul danez pentru climă, energie și utilități Dan Jørgensen a insistat pentru provocarea și oportunitatea de a găsi și de a adapta noile tehnologii pentru a atinge net-zero.

De aici până în 2030

  • liderii europeni, industria și opinia publică s-au reunit în spatele sarcinii de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030;
  • țările care investesc în rețele să aibă o reglementare uniform;
  • procesele de autorizare rapide vor valorifica deceniul electric;
  • rolul cheie pe care îl va avea digitalizarea în înțelegerea, satisfacerea și, în cele din urmă, conturarea cererii de energie electrică;
  • extinderea numărului de surse regenerabile a fost o prioritate pe agendă, împreună cu necesitatea însoțitoare de creștere a investițiilor în rețea și flexibilitate,
  • pentru a asigura o aprovizionare fiabilă, integrarea sistemului energetic a fost, de asemenea, abordată, împreună cu meritele gazului ca combustibil de tranziție și rolul viitor al hidrogenului;
  • orice planificare pe termen lung va necesita predictibilitate și că, prin urmare, netezirea proceselor de autorizare și reglementarea fiabilă vor fi esențiale pentru tranziție.

Energie fără carbon

Aprovizionarea cu energie electrică regenerabilă se află la baza strategiilor de decarbonizare corporativă, companiile deja accelerându-și tranziția către 100% regenerabile. Între timp, Europa își crește ambițiile de CO2 de a reduce emisiile cu cel puțin 55% până în 2030, ceea ce ridică ștacheta pentru toți actorii în următorii zece ani.

La sesiunea dedicată s-a discutat despre interesul recent și tot mai mare dintre corporații pentru a dezvolta strategii de achiziție a energiei curate care accelerează decarbonizarea rețelelor. Acesta a inclus o introducere a Google în care au explicat cum au căutat energie fără emisii de carbon 24/7 pentru centrele lor de date globale și apoi o discuție cu participanți la discuții din partea Comisiei, precum și a altor companii importante de software și utilități.

Participanții au fost de acord că, deși piața acestei strategii ambițioase de potrivire este încă la început, se așteaptă să crească rapid. Pe măsură ce societățile tranziționează către energie fără carbon, companiile vor ajuta să deschidă calea către strategii care pot fi apoi lansate pentru toți consumatorii de energie electrică. Vorbitorii au declarat în unanimitate că, odată cu amploarea crescândă a acestei oferte de RES, va fi crucială regândirea piețelor de energie electrică, a rețelelor, a produselor și a sistemelor de certificare pentru a realiza o decarbonizare mai rapidă și mai rentabilă la nivel de rețea.

Rescrierea rețelei pentru viitorul nostru împreună

A doua zi a Power Summit a adus cu sine dezbateri detaliate privind distribuția, designul pieței și noua generație de clienți. Rețelele de distribuție se află la vârful unei transformări pe scară largă, facilitând conectarea unor cantități masive de surse regenerabile, vehicule electrice și pompe de căldură – făcându-le centrale pentru #ElectricDecade. Proiectarea pieței a fost, de asemenea, pe larg dezbătută și considerată insuficientă pentru a furniza semnale de investiții pe termen lung. În cele din urmă, consumatorii mai tineri și aspirația lor de a participa la tranziția energetică au fost în centrul ultimei dezbateri.

„Rescrierea rețelei pentru viitorul nostru împreună”, a reunit factorii de decizie din UE, precum și directorii de la furnizorii de tehnologie și operatorii de sisteme de distribuție. Sesiunea a acoperit mai multe subiecte, cum ar fi cadrele de investiții, digitalizarea, reziliența și eficiența operațională. Schneider și GE au fost de acord asupra necesității de a construi încredere în lanțul valoric al industriei energetice, astfel încât toată lumea să fie asigurată că tehnologia este fiabilă și Europa își menține conducerea globală. De asemenea, s-a subliniat că noile provocări decurg din atacuri cibernetice, precum și din evenimente climatice mai frecvente și mai severe – domenii de rezistență explorate anterior de Eurelectric.

În mod evident, distribuția energiei electrice devine din ce în ce mai complicată, iar experții consideră că soluția constă în digitalizare și o gestionare îmbunătățită a datelor. Această modernizare vitală are, desigur, un cost, estimat anterior de Eurelectric pentru întreaga Europă, la 375-425 miliarde EUR până în 2030.

După cum a concluzionat Jean Marc-Moulin, „Nu va exista o singură tehnologie care să facă diferența, ci o combinație de soluții – cu decarbonizare și digitalizare continuă, trebuie să acceptăm că trecem de la o lume deterministă a energiei la una mai probabilistă „.

 Proiectarea pieței pentru investiții

„Trebuie să deschidem dezbaterea cu privire la modelul de piață, așa cum a fost creat acum 20 de ani și nu mai funcționează odată cu creșterea SRE la 70-80%”, a început Simone Mori de la Enel. Toți ceilalți vorbitori au fost de acord că s-au schimbat multe în 20 de ani, odată cu răspândirea tehnologiei curate și variabile, a prosumatorilor care interacționează cu sistemul de alimentare și a fluxurilor bidirecționale activate de rețelele inteligente și că toate acestea afectează oferta și cererea investiții.

A existat un consens cu privire la necesitatea de a risca investițiile fără a plăti în exces, dar dezbaterea s-a concentrat pe momentul și instrumentele corecte. Este esențial să se finalizeze lucrările în curs de integrare a pieței înainte de a intra în noi discuții de proiectare a pieței. Orice proiect de piață propus ar trebui să se bazeze pe ceea ce avem astăzi cu piețe pe termen scurt care prezintă o planificare orientativă, combină coordonarea infrastructurii și dezvoltă mecanisme de acoperire care să recompenseze resursele fără a denatura piața.

Mai mult, deoarece este clar că decarbonizarea nu se poate baza doar pe dezvoltarea surselor regenerabile de energie, actualul cadru de investiții ar trebui să faciliteze toate tipurile de tehnologii de generare curată, dar să includă și produse de flexibilitate și tehnologii din partea cererii.

Generația X, Y, Z – noul client digital

Eurelectric a dedicat o sesiune priorităților consumatorilor mai tineri, mai presus de toate „gen Z”. Dezbaterea a fost susținută de un keynote de la Oracle Utilities, care a împărtășit idei despre modul în care implicarea consumatorilor s-a schimbat în ultimul an și mai în general, în conformitate cu diferite grupe de vârstă. Acesta a pus întrebări cu privire la interacțiunile sectorului cu clienții mai tineri de utilități, în special în ceea ce privește trei factori cheie ai comportamentului consumatorului, accesibilității, sustenabilității și angajamentului.

A urmat o dezbatere în cadrul căreia participanții au răspuns la constatări cu propriile observații și exemple. Reprezentanților companiilor de utilități și ai generației Z li s-a alăturat secretariatul Eurelectric pentru a concluziona că abordarea proactivă a generației tinere împinge utilitățile să-și îmbunătățească portofoliul cu mai multe proiecte digitale și ecologice. Modelele de afaceri sunt explicate din ce în ce mai mult prin stilul de viață al clienților. Cu toate acestea, s-a observat că există încă un anumit nivel de deconectare între utilități și clienții mai tineri. Ca răspuns, Eurelectric a evidențiat detalii din campania sa de 15 promisiuni și modul în care aceste promisiuni sunt transformate în acțiuni specifice.

Noile oportunități au fost, fără îndoială, tema Zilei 3 a Summit-ului Power, cu un trio de sesiuni care a subliniat modul în care sectorul energetic va fi în centrul tranziției energetice și cât de mare va avea impactul #ElectricDecade. Ziua a început cu integrarea sectorială, explorând modul în care promite să reunească noi tehnologii și infrastructură agilă – toate alimentate cu energie electrică curată. Infrastructura a fost centrul următoarei sesiuni, mai presus de toate rolul evoluat al DSO-urilor, care a fost apoi urmat de o discuție despre hidrogen, utilizările, sursele și culorile acestuia.

Integrarea sectorului – sinergii la orizont

Adam Guibourgé-Czetwertyński a prezentat oportunitățile și provocările integrării sectoriale în termeni foarte clari, există „un potențial mare de electrificare pentru a reduce emisiile în mai multe sectoare, dar trebuie să ne asigurăm că energia este ieftină pentru a evita sărăcia energetică sau care afectează competitivitatea „. Faptul că această declarație a venit de la guvernul polonez arată că integrarea sectoarelor energetice nu mai este o chestiune politică, ci o realitate. De fapt, integrarea sistemului energetic a fost ilustrată de toți participanții prin intermediul mai multor proiecte în desfășurare în întreaga Europă.

Concret, integrarea sectorială este în primul rând maximizarea potențialului de decarbonizare a fiecărui sector al economiei, determinată mai ales de creșterea ponderii energiei bazate pe surse regenerabile. Vorbitorii au subliniat că niciun sector nu ar trebui să aștepte o favoare specială; emisia de CO2 nu va fi opțională și toate sectoarele vor trebui să accelereze transformarea decarbonizării.

Integrarea sectoarelor înseamnă, de asemenea, încurajarea sinergiilor, atât tehnice, cât și economice. Există deja sinergii clare și simple; vehiculele electrice nu vor doar bunuri, ci și servicii, îmbunătățind calitatea aerului și permițând flexibilitatea rețelei. Între timp, există deja 14,8 milioane de pompe de căldură în Europa, contribuind la reducerea emisiilor la clădiri și a facturilor de energie pentru consumatori. Viitorul pachet Fit-for 55 ar trebui să traducă această ambiție într-un cadru de reglementare solid, deblocând avantajele dincolo de silozuri.

Reglementarea proactivă va fi cheia asigurării flexibilității rețelei în viitorul apropiat.

„Decarbonizarea căldurii, transportului și industriei este posibilă prin electrificare și utilizarea sporită a surselor regenerabile de energie în sectorul energiei electrice”, a spus Stephen Woodhouse de la AFRY. Din partea cererii, acest lucru înseamnă o pondere în continuă creștere a generației distribuite din surse regenerabile, dar și un număr tot mai mare de prosumatori angajați în răspuns la cerere. Această creștere a cererii aferentă va fi probabil caracterizată de sosirea de noi nevoi de flexibilitate și de noii actori de pe piață care doresc să o asigure.

Deși, în același timp, creează noi roluri pentru DSO-uri. Ellen Diskin, de la ESB, a sugerat că provocarea aici va fi conectarea cu succes a unor active din ce în ce mai regenerabile la nivel de distribuție. În acest sens, flexibilitatea este un instrument eficient pentru îmbunătățirea rezistenței rețelelor, oferind în același timp o alternativă durabilă la actualizările rețelei și la noile infrastructuri. Chiar dacă, adică, suntem încă departe de a putea comercializa flexibilitate pe piețe.

Potrivit lui Christian Todem de la Power Grid, piața electricității nu este o piață reală ca atare, dar o piață a flexibilității ar putea aduce o liberalizare către clientul final. Pentru a sprijini dezvoltarea unor piețe de flexibilitate transparente și eficiente, alți vorbitori au afirmat necesitatea crucială a unor aranjamente politice care să trimită semnale de investiții eficiente. În acest sens, Devrim Cellal de la Upside Energy a subliniat locul central al standardizării și al soluțiilor interoperabile. În cele din urmă, toți membrii grupului au fost de acord că reglementarea proactivă va fi cheia asigurării flexibilității rețelei în viitorul apropiat.

Hidrogenul și viitorul său

Hidrogenul este din nou în fruntea agendei UE. Entuziasmul lunilor anterioare s-a mutat în pragmatism pentru a crea mai bine o piață adecvată scopului cu potențialul de a fi potrivitorul sistemului energetic, realizabilă prin creșterea electrificării producției și a sinergiilor cu sistemul existent de gaze.

În ciuda faptului că a fost incolor, acestui gaz popular i s-au atribuit totuși mai multe nuanțe de-a lungul anilor. Participanții s-au concentrat asupra necesității de a susține o piață a hidrogenului fără carbon, o piață care anticipează scăderea costurilor în următorul deceniu și se pregătește pentru interacțiuni în creștere cu toate sectoarele economiei, determinată mai ales de o penetrare mai mare a SRE și de o utilizare mai largă a electrolizoarelor.

Ghidat de cerințele de eficiență, hidrogenul va fi cel mai bine utilizat atunci când nu puteți utiliza electrificarea directă și stocarea bateriei ca soluție principală. …Prioritatea ar trebui să fie creșterea producției de hidrogen din UE și dezvoltarea treptată a proiectării corecte a pieței pe baza principiilor cheie ale UE. Scopul final rămâne să existe o piață pe deplin comercială și competitivă a hidrogenului și o industrie de conducere a electrolizatoarelor.

Ziua a 4-a a încheiat summitul complet digital al acestui an.

Țineți cont de decalaj

Pentru a îndeplini obiectivele climatice din 2030 va fi necesară acoperirea unei lacune de 90-110 miliarde EUR în investițiile anuale în generarea de energie electrică și 34-39 miliarde EUR anual în rețelele electrice. Cu toate acestea, nu există o lipsă de bani, iar sectorul energetic stă în fruntea provocării de decarbonizare sau, după cum a spus șeful ESB, Pat O’Doherty: „Avem capacități imense, bilanțuri imense, iar tehnologia este destul de clară, deci este vorba despre oportunitatea de investiții acum și de finanțarea pentru a implementa acest lucru „.

Următorul deceniu va fi cheia. Politicile de investiții trebuie să extindă tehnologia curată și să sprijine tranziția sectoarelor cu consum ridicat de carbon. Pentru a realiza acest lucru, un cadru al UE trebuie să încurajeze implicarea investitorilor în finanțare durabilă, proiecte la scară mică și soluții inovatoare și curate riscante. Angajamentul acestor investitori poate fi declanșat prin îmbunătățirea cerințelor de divulgare și de către instituțiile care lucrează pentru a risca anumite proiecte.

Toate aceste opțiuni și soluții concrete relevă necesitatea conectării tuturor sectoarelor și a părților interesate relevante. În acest context, sectorul energiei este pregătit să se asocieze cu investitorii și să îndeplinească obiectivele climatice pentru 2030.

„Digitalizarea în DSO-ul Viitorului”

Knud Pedersen, președinte al Comitetului de distribuție și facilitare a pieței Eurelectric, a prezentat nevoile de investiții DSO, cu accent special pe soluțiile digitale. În timpul discuției, el a oferit autorităților de reglementare o pledoarie puternică: „[noi] nu ar trebui să fim în opoziție unul cu celălalt. Ar trebui să împărtășim perspectiva și serviciile pe care dorim să le dezvoltăm”.

Clara Poletti, de la ACER, a fost de acord în principiu, dar a menționat și nevoia de precauție, dacă cadrului de reglementare nu i se acordă timp pentru a se adapta la noile inovații, sectorul riscă să nu poată profita de întregul potențial al tehnologiilor inteligente. Sesiunea a abordat o serie de alte întrebări deschise referitoare la implicațiile transformării digitale a societății – acum foarte accelerată de pandemia Covid. Pe măsură ce din ce în ce mai multe vieți sociale și profesionale se deplasează online, acest lucru va spori atenția asupra problemelor precum infrastructura IT descentralizată, guvernarea datelor, identitățile digitale și modul în care DSO-urile modernizate le vor naviga pentru a-și desfășura activitatea esențială.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a închis Summitul Eurelectric reafirmând locul vital al sectorului energiei în îndeplinirea promisiunii Deceniului Electric.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *