Viorel Alicuș, Director General: ANRE lucrează la modificarea cadrului de reglementare pentru eliminarea barierelor cu care se confruntă prosumatorii la racordare și la comercializarea energiei electrice produse

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Viorel Alicuș, Director General: ANRE lucrează la modificarea cadrului de reglementare pentru eliminarea barierelor cu care se confruntă prosumatorii la racordare și la comercializarea energiei electrice produse

„La ANRE lucrăm la modificarea şi completarea cadrului de reglementare, astfel încât să fie eliminate barierele cu care se confruntă noii prosumatori atât în procesul de racordare, cât şi în cel de comercializare a energiei electrice produse”,  a declarat Viorel Alicuş, director general în cadrul ANRE, în cadrul conferinței „Prosumatorul – Un jucător tot mai important în piața românească de energie”.

În calitate de vorbitor special,  reprezentantul ANRE a  analizat evoluţia rapidă a numărului de prosumatori din ultima perioadă, stadiul actual al procesului de racordare la rețea a acestora, precum și provocările cu care se confruntă reţeaua de distribuţie ca urmare a ritmului foarte mare de punere în funcţiune a instalaţiilor. De asemenea, a prezentat concluziile analizei realizate de ANRE, potrivit căreia: ”în ultimele 12 luni (aprilie 2022 – aprilie 2023) s-a înregistrat o creştere cu aproximativ 47.000 a numărului de prosumatori, respectiv cu peste 600 MW a puterii instalate de către prosumatori.”

Evenimentul, care a avut loc pe 27 iunie 2023, a fost organizat de  către Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), în parteneriat cu Electrica și Electrica Furnizare. Participanții la discuții au evidențiat stadiul actual al procesului de introducere în rețea a prosumatorilor și de identificare a problemelor care trebuie soluționate pentru eliminarea barierelor actuale.

„Creșterea producției de energie din surse regenerabile și reducerea, până la eliminarea totală a producției din combustibili fosili, este soluția recomandată și acceptată de specialiștii din domeniu și de populație. În aceste condiții, generarea distribuită devine o posibilitate de creștere a siguranței în alimentarea cu energie a consumatorilor, și, totodată, o posibilitate de control a prețurilor, ceea ce a condus la o creștere semnificativă a numărului de prosumatori, datorat și susținerii prin cofinanțare din Fondul de mediu. În cadrul conferinței vom  analiza subiecte concrete privitoare la stadiul actual de introducere în rețea și în piață a prosumatorilor, probleme de ordin tehnic privind conectarea la rețea, aspecte comerciale și soluții posibile pentru eliminarea barierelor. De asemenea vom identifica unele aspecte legate de impactul conectării unui număr foarte mare de prosumatori în anumite zone, mai ales în rețelele de joasă tensiune, care nu sunt întotdeauna foarte puternic dezvoltate, nu au condiții tehnice adecvate conectării unui astfel de număr mare  de prosumatori. Acest lucru va avea impact în primul rând asupra operatorului de distribuție, dar, mai devreme sau mai târziu se va răsfrânge și asupra consumatorului și chiar asupra sistemului electroenergetic. Așa cum stau lucrurile în cazul calității energiei electrice, cei care vor fi afectați  cel mai mult nu sunt consumatorii perturbatori, ci consumatorii neperturbatori. De aceea trebuie asigurat nivelul  de tensiune adecvat al fiecărui consumator de energie electrică”, a declarat Ștefan Gheorghe, director general executiv al CNR-CME, în deschiderea conferinței.

Prof.dr.ing. Ion Lungu, consilier CNR-CME și moderatorul conferinței, a precizat: „Această sintagmă de integrare a prosumatorilor în piața de energie implică două aspecte: integrarea din punct de vedere comercial și integrarea in rețeaua de distribuție, ambele fiind la fel de importante. Integrarea prosumatorilor în piață este un lucru nu numai dorit, ci și stimulat la nivel politic. Dacă ne referim la mediu, ei sunt producători de energie cu emisii zero, iar referitor la siguranța alimentarii consumatorilor este considerată ca o posibilă soluție pentru creșterea acesteia”.

După ce a precizat că prin prosumator trebuie de fapt să se înțeleagă „utilizatorul  activ” de  energie, cel de al doilea vorbitor special, prof.dr.ing. Nicolae Golovanov, a arătat : „Sursele regenerabile de energie sunt extrem de utile pentru că ne asigură reducerea emisiilor de carbon. Întrebarea este, cât ne costă toată treaba asta? Ar fi extraordinar dacă am putea rezolva problema prin agregatori și comunități energetice, care să poată face posibilă realizarea stocării pentru comunitatea respectiva și obținerea unor avantaje importante. Utilizatorii activi nu sunt pentru oamenii săraci, sunt pentru cei care au bani. Ei nu asigură utilizatorii vulnerabili. Creșterea necesarului de energie trebuie luată în considerare în  România și trebuie să ne gândim ca oamenii sa aibă mai multă energie electrică. Principalul lucru este să găsim soluții. Utilizatorii activi produc energia pentru ei personal. Trebuie gândită eficientizarea acestor utilizatori și de aceea cred că sunt foarte utile comunitățile energetice. Nu trebuie să uităm că România se află în coada clasamentului european privind consumul mediu anual pe cap de locuitor”.

În cadrul conferinței s-au dezbătut probleme interesante, cu aplicații practice, prezentările tehnice fiind de un înalt nivel și transformându-se în adevărate tutoriale care au suscitat interesul participanților. S-au prezentat avantajele și dezavantajele calității de prosumator, rezultatele și preocuparea operatorilor pentru a-și adapta rețelele la valul de noi prosumatori, preocuparea reglementatorului de a ține pasul reglementărilor cu ceea ce se întâmplă în piața de energie privitor la prosumatori, din necesitatea de a fi corecți și cu investitorii, și cu operatorii de rețea, și cu restul consumatorilor.

Principalele aspecte desprinse din prezentările vorbitorilor și din discuțiile proactive din cadrul panelului de specialiști au evidențiat  următoarele:

  • După anul 2021 a avut loc  o creștere exponențială a numărului de prosumatori și a puterii instalate de către aceștia. La sfârșitul lunii aprilie 2023 erau peste 63.000 prosumatori, cu o putere instalată de 753 MW. Estimarea pentru sfârșitul lunii iunie 2023 este de peste 900 MW;
  • Se aplică compensare cantitativă, dar există mari întârzieri în facturare la prosumatorii persoane fizice;
  • Pentru sfârșitul anului 2023  se estimează un număr de peste 100.000 prosumatori;
  • Există  o serie întreagă de provocări pentru distribuitori privind menținerea calității tensiunii, atât din punct de vedere al valorii acesteia, cât și din punct de vedere al nivelului armonicilor;
  • Se manifestă o indisciplină la conectare, în special privind setarea invertoarelor. ANRE recomandă  delegarea  serviciului de Administrator al invertoarelor către Operatorul de Distribuție;
  • Stocarea energiei la prosumator este o necesitate și trebuie reglementată cât mai curând;
  • Facilitățile de care beneficiază prosumatorii sunt plătite de către toți consumatorii prin tarifele de distribuție;
  • Este necesară o transparență sporită în gestionarea și publicarea datelor;
  • Agregatorii și comunitățile energetice reprezintă o soluție bună în gestionarea și utilizarea energiei produse din surse  fotovoltaice și eoliene de energie;
  • ANRE are în lucru reglementări privind compensarea energiei de la locurile de producere ale unui prosumator, cu  consumul său și din alte locuri (la început pentru același furnizor și același distribuitor).

S-a subliniat, de asemenea, importanța CNR-CME de a sintetiza toate aceste aspecte într-o serie de alte întâlniri pe acest domeniu și în documente informative care să fie transmise autorităților pentru o mai bună informare.

La Conferință au participat specialiști din distribuția energiei electrice,  furnizori de energie, specialiști din proiectare în domeniu,  reprezentanți ai mediului academic și economic, prosumatori.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *