Viorel Gafița, Romelectro, la FOREN 2016: Statul ar trebui să sprijine stocarea de energie

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Viorel Gafița, Romelectro, la FOREN 2016: Statul ar trebui să sprijine stocarea de energie

“Până în 2030 mai este cale lungă. Știm ce vom face la anul?”, a fost întrebarea adresată celor circa 600 de participanți la FOREN 2916, de Viorel Gafița, Președintele Consiliului de Administrație Romelectro, la Ziua Regională a Energiei. El a atras atenția că „dacă nu ne reușim să ne mișcăm rapid astfel încât să implementăm programe europene și ne împiedicăm între legislație și decizii politice, vom pierde resurse financiare, nu se vor face investiții, dar și know-how”.

13466114_562403300605182_7634876649941529460_n

Referindu-se la stocare ca fiind un element cheie pentru siguranța în alimentare cu energie, reprezentantul Romelectro, unul dintre cei mai mari contractori de proiecte energetice, consideră că “Statul ar trebui să acorde subvenţii pentru stocarea de energie”.

Tehnologiile de stocare a energiei pot asigura independenţa energetică unui consumator casnic, însă acestea sunt foarte scumpe, motiv pentru care ar trebui subvenţionate de stat pentru a deveni atractive, a declarat Viorel Gafiţa. Un consumator casnic poate să devină independent energetic dacă îşi montează panouri fotovoltaice, dar şi sisteme de stocare a energiei. În momentul de față, tehnologiile de  stocare sunt foarte scumpe, de circa 5 milioane de euro pe MW, acesta fiind motivul necesității unor subvenţii de la stat.

Președintele CA Romelectro a semnalat, ca impediment, și perioada mare, de peste 450 de zile, de obținere a autorizaţiilor necesare pentru a monta şi pune în funcţiune un proiect energetic. “Fie că vorbim de 100 de MW, fie că vrei să-ţi pui un panou fotovoltaic pe casă, ai acelaşi drum de parcurs”, a precizat acesta.

La FOREN 2016, eveniment organizat de Asociaţia Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei,participă circa 600 de specialişti în energie. Forumul are loc în perioada 12-16 iunie 2016 la Costineşti.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *