Virgil Popescu, Vicepreședinte Comisia de Industrii și Servicii, Camera Deputaților: Mi-e teamă de această iarnă. Ca pe vremea lui Ceaușescu, vom avea întreruperi în furnizarea de energie și gaze la consumatorii industriali, ca să ne putem încălzi

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Opinii / Analize
Prima Pagina Info Info Consumatori Virgil Popescu, Vicepreședinte Comisia de Industrii și Servicii, Camera Deputaților: Mi-e teamă de această iarnă. Ca pe vremea lui Ceaușescu, vom avea întreruperi în furnizarea de energie și gaze la consumatorii industriali, ca să ne putem încălzi
  • Avertisment! Nu avem investiții, iar iarna vine, o să trecem și de aceasta,dar vin altele și dacă nu facem investiții riscăm să ajungem în blackout
  • PNL va depune un proiect legislativ în Parlament pentru stimularea investițiilor noi în zona de producere a energiei electrice. Producătorii de să nu mai fie obligaţi să vândă electricitatea doar pe bursă

Chiar nu putem să definim consumatorul vulnerabil într-un an?

Virgil Popescu

„Vă spun sincer, mie mi-e teamă de această iarnă, iar soluția să întrerupem marii consumatori industriali este una de avarie. Ca pe vremea lui Ceaușescu, vom avea întreruperi în furnizarea de energie și gaze ca să ne putem încălzi iarna. Sunt lucruri grave”, a declarat Virgil Popescu, Vicepreședintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților, la Conferința anuală InvesTenergy, cu tema „Energie cu responsabilitate”.

El a comunicat celor peste 150 de participanți la eveniment că intenționează fie să depună un proiect legislativ în Parlament, fie să aștepte amendarea Legii energiei și gazelor – trebuie să evaluăm foarte bine  – pentru investițiile noi în zona de producere a energiei electrice. „Producătorii de energie, cel puţin cei noi, nu ar trebui obligaţi să vândă electricitatea doar pe bursă. PNL va depune un proiect pentru a modifica Legea  energiei”, a declarat Virgil Popescu.

Nu avem investiții, iar iarna vine, o să trecem și de aceasta,dar vin altele și dacă nu facem investiții riscăm să ajungem în blackout, a avertizat el. „Ne lăudăm că am stocat peste 3 miliarde mc gaze, dar uităm să spunem un lucru: capacitatea de extracție din depozite este tot de 25 milioane mc /zi. Nu putem acoperi vârfurile de consum. Motivul: nu s-au făcut investiții în depozite de stocare a gazelor pentru că producătorii au fost decapitați, li s-au luat dividendele (cazul Romgaz). Modul acesta de politică în zona energiei trebuie să înceteze. Riscăm să rămânem o țară nedezvoltată, o țară care are resurse, dar rămânem cu ele în pământ”, a subliniat Vicepreședintele Comisiei de specialitate din Camera Deputaților.

Printr-o interpelare adresată miniștrilor Economiei și Energiei, deputatul Virgil Popescu a întrebat care sunt soluțiile pentru această iarnă dacă de la 1 ianuarie Rusia ne-ar tăia tranzitul de gaze din Ucraina. Am primit următorul răspuns: Avem soluția. Putem importa prin Ungaria, prin Bulgaria. Oare ministrul Economiei să nu știe că noi nu avem interconectare la Medieşu Aurit? Nici măcar cu bulgarii nu avem contractul de interconectare finalizat. Cu ucranienii ne mai putem întelege. Soluțiile pe care România le are pentru a suplini o posibilă întrerupere de tranzit sunt soluții pe hârtie, nu sunt soluții reale. Poate se încearcă pe ultima sută de metri să se rezolve problema cu bulgarii că este mai simplu. Păi ministrul Economiei care patronează Transgaz ar trebui să fie  acum la Sofia să discute cu omologul său.

Referindu-se la implicațiile procesului legislativ în piața de energie și gaze, Virgil Popescu a prezentat mai multe aspecte: În 26 septembrie, CE a trimis un aviz motivat Guvernului de reluare a procedurii de infringement cu privire la blocarea exporturilor, prin ordonanța 114, respectiv plafonarea prețului la gaze, impunerea unui preț la producători. Se făcea referire la faptul că statul român nu a fost în stare să definească consumatorul vulnerabil, un lucru bun simț. Guvernul trebuie să răspundă în 60 de zile.

Referitor la OUG 114, Popescu a spus că, la începutul sesiunii parlamentare, au trecut modificări la actul normativ la Comisia de Industrii și Servicii. „Am abrogat articolul privind plafonarea prețului la energie și gaze, cu o per de tranziție de 90 de zile ca să nu blocăm piața, din momentul publicării în MO. S-a abrogat și articolul cu taxarea de 2% din cifra de afaceri a operatorilor licențiați, iar ANRE a fost de acord. Din păcate, modificările s-au blocat la Comisiile raportoare. Am asistat la tot felul de discuții, se încearcă prelungirea perioadei de tranziție până în 2021. De neacceptat.  Am auzit că la Ministerul Energiei se spune că Guvernul nu are capacitatea administrativă de a defini consumatorul vulnerabil. Mi se pare ceva ieșit din comun. Avem o agenție de prestații sociale care se ocupă cu sprijinrea unor persoane. Chiar nu putem să definim consumatorul vulnerabil într-un an?” , a întrebat Virgil Popescu.

Potrivit domniei sale, OUG 114 nu trebuia să existe. A aruncat în aer orice predictibilitate și stabilitate a sistemului legislativ. Are efecte proaste, trebuie repede oprită. La Senat s-au aprobat amendamende de modificare a Legii 123, a insitat deputatul liberal. Ce a transmis Ministerul Energiei la Comisia Europeană au fost preluate ca amendamente, promovate  de către un grup parlamentar și aprobate, a spus parlamentarul liberal.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *