VLER-iștii, viitorul energeticii românești: Fiți, în continuare, cu ochii pe ei!

Publicat pe Categorii Energie
Prima Pagina Energie VLER-iștii, viitorul energeticii românești: Fiți, în continuare, cu ochii pe ei!

Apreciem și prețuim experiența și contribuția seniorilor din sectorul energetic și, totodată, credem și ne punem speranțele în generația tinerilor energeticieni. InvesTenergy a urmărit cu maxim interes evoluția VLER-iștilor (Viitorii Lideri Energeticieni din România), precum și a tinerilor din SIER (Societatea inginerilor energeticieni din România). Ne onorează parteneriatul cu cele două organizații, membrii acestora reprezentând viitorul energeticii românești.

foto-1

Recent, Prof. Elena Ratcu, Consilier CNR-CME, a predat ștafeta de manager VLER  lui George Constantin. Elena Ratcu este în primul rând un OM FRUMOS, care pune suflet în tot ce întreprinde și care  s-a dovedit un comunicator remarcabil. Timp de 5 ani, a ocupat funcția de director al Direcției de Comunicare și Relații Publice la RENEL și CONEL, după care pe parcursul a 10 ani a fost Secretarul General al CN Transelectrica SA. Din anul 2011 este consilier în cadrul Asociației CNR-CME și a condus Programul VLER.

foto-6

Noul manager al Programului „Viitorii Lideri Energeticieni din România – VLER“, George Constantin, activează ca Manager al Departamentului de Vânzări Hidro în cadrul Romelectro, unul dintre cei mai importanți contractori generali din România. De asemenea, este Manager Tehnic al Energo Dynamics, (prima companie autohtonă axată pe soluții integrate de stocare a energiei)  și Coordonator Tehnic al Proiectului energiaTa.org (platformă destinată încurajării micilor producători de energie regenerabilă). George Constantin este prezent în cadrul Programului VLER din anul 2013, unde a ocupat pozițiile de Responsabil al Grupei de Lucru Smart Grids și Membru al Board-ului.

Ca semn de prețuire pentru tot ce a făcut și va continua să facă cu VLER-iștii, dar și cu alte proiecte pe care le are în plan, publicăm în cele ce urmează mesajul Elenei Ratcu adresat VLER-iștilor și colaboratorilor săi.

 

Noi Suntem Viitorul Energeticii Romanesti

 Vine o vreme…….

                                                               Prof Elena Ratcu- Consilier CNR-CME

Vine o vreme când, după ce și-a crescut și și-a  educat copiii, părintele trebuie să facă  un pas lateral pentru a-i lăsa să-și ia zborul și să înfrunte singuri  viața cu responsabilitate, urmărindu-i însă de la distanță și răspunzand „prezent” atunci cand li se cere ajutorul.

Am conceput, am „botezat” și am condus  Programul VLER -Viitorii Lideri Energeticieni ai României- din cadrul CNR-CME –  din octombrie 2011, chiar de înființarea acestuia  și consider că este unul dintre cele mai  frumoase proiecte din cariera mea profesională pe care l-am realizat pe bază de voluntariat.

foto-3

Asemenea unui părinte responsabil, consider însă ca a venit momentul ca,  dupa cinci ani de frumoase  povești de succes VLER-istice,  este cazul sa fac un pas lateral, să-i las să zboare singuri și să predau ștafeta unuia dintre ei pentru a lăsa tinerii VLER să  continue Programul cum știu ei mai bine.

Pentru mine Programul VLER a însemnat cinci  ani de grație,  în care mare parte din existența mea s-a împletit cu activitățile, proiectele, studiile realizate împreună cu tinerii VLER, molipsindu-mă de la tinerețea, exuberanța, gândurile lor frumoase și curajoase și intinerind eu însămi din multe puncte de vedere alături de ei.Tinerii  au crescut frumos, au demonstrat lumii enenergetice ceea ce pot face, iar comunitatea energetică de la noi și din regiunea central și est europeană a început  să-i cunoască și să  le recunoască realizarile, apreciindu-le valoarea.

Mulțumesc tuturor si fiecărui tânăr VLER  în parte pentru ideile lor sclipitoare, deschise si ambițioase,  pentru zilele și serile lungi de „brainstorming” la câte un proiect, pentru  cunoștintele, experiențele și speranțele impartășite unii altora.

Am organizat împreună workshop-uri  naționale și internaționale cu teme dintre cele mai incitante, vizite de  documentare la obiective energetice hidro, nuclear și eoliene, întâlniri cu seniorii energiei, standuri expoziționale și activitati de CSR, am elaborat Documente de Pozitie la Strategia Naționala a Energiei și Declaratii VLER la evenimentele importante.

Am lucrat pe baza de proiecte, ne-am întâlnit formal și informal, am discutat prin telefon, e-mail, skype, google drive și  am crescut frumos împreună.

Am râs și ne-am amuzat împreună, am depășit cu zâmbetul pe buze dificultățile inerente începutului, am învățat să lucrăm în echipă, am facut schimb de idei și opinii  între generații și ne-am întelepțit unii de la alții, am demontat mentalități învechite, am demonstrat că se poate și că tinerii pot face performanță în Romania și, ceea ce este cel mai important,  am realizat că, după ce vor apune  actualele stele ale energeticii românești , sectorul energetic va fi pe mâini bune dacă vom ști să acordam credit generației viitoare de tineri specialiști.

Am susținut și am promovat  cu încăpățânare ideile lor inteligente, proaspete și îndraznete și  propria lor viziune privind provocările viitorului energetic, am obținut premii de excelența și distincții  pentru activitățile VLER, reușind să atragem lângă noi o parte din  decidenții economici și politici care ne-au înțeles eforturile, ne-au încurajat și cărora le transmitem un gând bun și intreaga noastră gratitudine.

Am convins Conducerea Executiva a Consiliului Mondial al Energiei de la Londra de capabilitățile și aptitudinile tinerilor energeticieni români și am primit mesaje de  felicitări și  încurajare, fiind dați de exemplu celorlalte Comitete Naționale ale CME  din regiunea central și est -europeana.

Mulțumesc și pe acesastă cale conducerii executive și echipei CNR-CME pentru susținerea permanentă a Programului VLER și  prietenilor din mass-media pentru promovarea realizărilor si activitătilor acestuia.

La Adunarea Generala CNR-CME din data de 21 septembrie 2016  am predat ștafeta de manager VLER lui George Constantin, care va conduce mai departe destinele acestui Program, împreună cu minunata și frumoasa echipă a VLER,  fiind  convinsă că succesul va fi garantat.

Si, pentru ca îmi plac permanent noi provocari, voi începe un proiect nou si la fel de incitant în cadrul CNR-CME, continuând în acelasi timp frumoasele proiectele în care sunt deja implicată.

Vă mulțumesc tuturor, dragii mei VLER-iști, sau „Generația Sprâncenei Ridicate”, cum îmi place mie să vă spun, iar voi știți de ce, și  vă urez mult succes în toate proiectele viitoare, pentru că, așa cum obișnuiam noi să spunem „Împreună suntem mai buni”!


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Un comentariu la “VLER-iștii, viitorul energeticii românești: Fiți, în continuare, cu ochii pe ei!”

  1. Interesant articol, ce mult conteaza sa lucrezi cu tinerii, norocul (vezi experienta doamei Ella Raicu) este ca a stiut sa le dea, „IUBIRE, RESPECT, EXPERIENTA”, felicitari, oameni frumosi !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.