Vot final în Parlament. CE Oltenia, scutită de la plata certificatelor verzi. Ministerul Energiei va notifica măsura de exceptare Comisiei Europene, Consiliul Concurenței va stabili dacă este sau nu ajutor de stat

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Vot final în Parlament. CE Oltenia, scutită de la plata certificatelor verzi. Ministerul Energiei va notifica măsura de exceptare Comisiei Europene, Consiliul Concurenței va stabili dacă este sau nu ajutor de stat
  • Alți doi beneficiari: Complexul Energetic Hunedoara și CET Govora
  • Regenerabilii reclamă: Odată aprobată această lege, ce îi oprește și pe restul producătorilor de energie electrică să ceară exceptarea obligației de a achiziționa certificate verzi pentru energia folosită la extragerea gazului sau a petrolului?

Complexul Energetic Oltenia nu va mai plăti certificate verzi. Parlamentarii au decis ca societatea să fie exceptată de la plata certificatelor pentru consumul de energie electrică utilizat la extracția, prepararea și manipularea cărbunelui. Proiectul de lege, ce modifică Legea  220/2008, inițiat de 23 de deputați și senatori,  a fost votat ieri, 28 noiembrie, în plenul Camerei Deputaților.

De noile modificări ale Legii 220/2018 vor mai beneficia Complexul Energetic Hunedoara și CET Govora. Actul normativ urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis. Ministerul Energiei are obligația de a notifica Comisiei Europene noi reglementări ale legii, aplicarea măsurii de exceptare nou instituite urmând să se realizeze după ce se obține autorizarea de la Consiliul Concurenței, care va stabili dacă este sau nu ajutor de stat.

Modificarea a fost propusă ca urmare a faptului că schema de ajutor de stat prin certificate verzi, de susținere a producerii energiei din surse regenerabile a afectat costurile producătorilor de energie din surse convenționale, conducând la creșterea prețului final către consumator, se menționează în nota de fundamentare a actului normativ. Se susține, totodată, că producătorii de energie pe bază de cărbune sunt în situația de a sprijini politicile de mediu o data prin cumpărarea de certificate de carbon și a doua oară prin achiziția de certificate verzi pentru consumul de nergie electrică pentru cărbune. Astfel, producătorii pe bază de cărbune sunt afectați în raport cu producătorii de E- SRE, cât și cu Hidroelectrica și Nucleareelectrica. Valoarea certificatelor verzi conduce la creșterea costurilor de producție a cărbunelui și afectează competitivitatea CE Oltenia, afirmă inițiatorii propunerii legislative.

De partea cealaltă, producătorii de E-SRE ridică o serie de întrebări/aspecte. Odată aprobată această lege, ce îi oprește și pe restul producătorilor de energie electrică să ceară exceptarea obligației de a achiziționa certificate verzi pentru energia folosită la extragerea gazului sau a petrolului? “În expunerea de motive se face referire doar la 3 societăți (CE Oltenia, CE Hunedoara și CET Govora) iar acest lucru este o vadită discriminare între acești producători menționați și restul producătorilor. De asemenea, în expunerea de motive, inițiatorii PSD+ALDE nu vorbesc nimic despre cum se vor redistribui aceste certificate verzi care nu vor fi cumpărate. Vor trebui ele, la fel ca în cazul HG 495/2014 să fie suportate de restul consumatorilor, inclusiv cei casnici? Mai trebuie menționat faptul că fiind vorba despre un ajutor de stat, din raportul acestei propuneri legislative lipsește avizul din partea Consiliului Concurenței, precum și avizul Comisiei Europene”, a sesizat George Niculescu, investitor în sectorul regenerabilelor, membru PATRES.

Reprezentanții CE Oltenia susțin că, măsură de sprijin va conduce la reducerea cheltuielilor cu energia consumată pe partea minieră cu circa 20 milioane de lei. Complexul Energetic Oltenia riscă să rămână fără bani de investiții pentru anul viitor,  a semnalat Directorul general al companiei, Sorin Boza, la Conferința anuală InvesTenergy. Societatea cere sprijin din partea Comisiei Europene şi a Guvernului României și în problema costurilor uriaşe cu certificatele de emisii de dioxid de carbon.

Citește și: Boza: CE Oltenia riscă să rămână fără bani de investiții pentru anul viitor


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

2 comentarii la “Vot final în Parlament. CE Oltenia, scutită de la plata certificatelor verzi. Ministerul Energiei va notifica măsura de exceptare Comisiei Europene, Consiliul Concurenței va stabili dacă este sau nu ajutor de stat”

  1. Ca la noi la nimeni.Am sustinut si sustin ajutorul care trebuie dat producerii energiei electrice pe carbune, dar nu asa.Este o incalcare crasa a prevederilor concurentiale conform directivelor UE si un ajutor de stat dat acestor centrale.Avem multe experiente ale altor guverne cand au dat prevederi legislative pentru a ajuta nejusticat anumite societati comerciale si ma refer numai la cele din energie, dupa care UE ne-a sanctionat cu sute de mil EURO pe care le platim noi toti nu cei care au dat aprobarile.Cursul normal nu era sa se obtina intai aprobarea UE (ca asa am semnat prin tratatul de aderare) dupa care se putea trece la aprobarrea actului legislativ ?.E cumva nevoie urgenta de voturi si de aceea aceasta manevra.Atentie contravaloarea sumelor financiare care se reduc din ne perceperea certificatelor verzi pentru acceste societati, este obligatia de se pune de undeva.Oare se pun din bugetul de stat ?sau renuntam la procentul de punere in functiune a regenerabilelor, impuse tot de UE?sincer as fi de acord cu aceasta renuntare dar nu prea se poate ,ca iar platim.Pentru asigurarea conditiilor decente de viata populatiei respectiv caldura si apa calda, guvernele nu au gasit masuri legislative pentru a le rezolva, fapt pentru care toate sunt in insolventa/faliment,dar ce conteaza oamenii sa stea in frig asa merita .Frica de a scapa din mana mierea si incompetenta sunt cele pentru care guvernele nu vor sa reorganizeze sectorul de productie al energiei electrice si termice, formand societati comerciale care sa participe prin costuri si sa formeze o adevarata piata concurentiala a energiei electrice, nu asa cum este acum organizata dupa sursa de productie unica in lume.Daca ne uitam pe cateva date publice observam ca mariele societati din energie au profit 3-4% din cifra de afeceri, la noi unele conduse managerial mai ales cu ajutorul Fondului Proprietatea, au profit intre 15-40% din cifra de afaceri.Pai cum sa renunti la asa stup cu miere.Imi cer scuze daca am suparat pe cineva, mai ales ca stiu ca alesii sunt foarte sensibili.

  2. Citam din site-ul ME ,,sPentru a sprijini apariția unor noi investiții în sectorul producerii energiei regenerabile, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, aceasta a fost notificată către Comisia Europeană și aprobată prin Decizia COM C(2011) 4938. Prin această lege se stabileşte un sistem de promovare a producerii de energie electrică din surse regenerabile bazat pe impunerea unor cote obligatorii de energie electrică, combinat cu tranzacţionarea de certificate verzi,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *