Ziua Energiei, EFdeN. Experiența unui Prosumator în România: 3 ani de umblat după avize și 7.000 de euro cheltuiți. Autoritățile tot zic că vor să simplifice procedura de autorizare

Publicat pe Categorii Energie, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Info Info Consumatori Ziua Energiei, EFdeN. Experiența unui Prosumator în România: 3 ani de umblat după avize și 7.000 de euro cheltuiți. Autoritățile tot zic că vor să simplifice procedura de autorizare

Să fii prosumator (producător plus consumator) în România este un vis frumos. La Ziua Energiei, organizată de EFdeN și EnergiaTa în cadrul Săptămânii Sustenabilității, am întâlnit un prosumator nu neapărat fericit, dar care a reușit să învingă birocrația. În 3 ani și cu 7.000 de euro cheltuiți am ajuns Prosumator în România, ne-a  spus Lucian Popescu, povestindu-ne experiența sa și dificultățile întâlnite pe parcursul procesului de avizare.

“O primă remarcă: ca să pot monta un panou solar, am întocmit un dosar mai mare decât cel al casei. A trebuit să obțin zeci de autorizații/avize: de construcție, de mediu, de salubritate(!!), de la Consiliul Județean, de la Poliția Rutieră (probabil se confundă panoul solar cu panoul publicitar, care reflectă lumină!!), de la Autoritatea Aeronautică, aprobări de la vecini etc. Am reușit cu greu. Am facut și PFA că nu s-au putut obține avize pe persoană fizică. Sunt producător de circa 2 ani. Am aceleași obligații ca orice producător, fără însă să am un câștig. Energia pe care nu o consum se duce în rețea fără să fiu plătit”, ne-a spus Lucian Popescu, care deși a întâmpinat multe piedici, nu se dă bătut și susține prosumatorii în România. Spre deosebire de țările europene, românii care reușesc să-și instaleze panouri solare și să se racordeze la rețea nu pot valorifica surplusul de energie oferit sistemului energetic național, din lipsă de reglementare.

La inițiativa EFdeN, care a organizat Ziua Energiei în cadrul Săptămânii Sustenabilității, am participat, alături de reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, AFEER, PATRES, RoGBC, EPG, Ati Solar, Romstal, specialiști din mediul academic, reprezentanți presă de specialitate, la o dezbatere activă pe subiectul micilor producători de energie, în contextul publicării pe site-ul ANRE a proiectului ordinului de aprobare a prețurilor de vânzare a energiei electrice produsă în centrale electrice din surse regenerabile.

Pentru facilitarea întregii proceduri de autorizare, sunt necesare reglementări speciale pentru consumatorii și producătorii casnici, au fost de acord, la unison, participanții la dezbatere.

„Pentru a primi autorizația tehnică de racordare este nevoie de un proces lung, costisitor și birocratic. E nevoie de până la 11 avize și autorizații, în funcție de primăria de la care se procură certificatul de urbanism.Procesul poate dura și 450 zile. Noi am elaborat un ghid de 18 pagini cu toți pașii necesari”, a precizat Mihai-Toader Pasti, General Manager al EFdeN și cofondator EnergiaTa.

O veste bună este că s-au reluat discuțiile,  la nivelul autorităților, pentru simplificarea procedurii de autorizare pentru prosumatori. În cadrul discuțiilor, s-a considerat necesară o strategie de promovare a tehnologiei într-o anumită manieră, să se gândească un mecanism prin care prosumatorii să-și valorifice energia produsă și livrată în rețea.

Pasti consideră că un rol cheie în acest proces îl are Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care ar putea fi principalul susținător al prosumatorilor în România, lucru care este de dorit să se întâmple în lunile următoare.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *